Domaća lepinja po receptu naših baka: Mekana i rupičasta, a ukus obara s nogu

Najukusnija dok je vruća

29.01.2024. 11:10
  • Podeli:
bakina kuhinja pogača-65b777f98d47b.webp Foto: Bakina kuhinja

Danas učimo da pravimo lepinje iz bakine kuhinje, fine, mekane i sa rupicama.

Potrebno je:

  • 200 ml vode
  • 200 ml mleka
  • 3 kašike ulja
  • 20 gr kvasca
  • 1 kašičice šećera
  • 650 g brašna

Priprema:

U vodu mlaku izmrvite kvasac, dodajte šećer i izmešajte. Dodajte kašiku brašna i izmešajte. Kad nadođe sipajte u veću vanglicu, dodajte mlako mleko i brašno da testo bude mekše i da se ne lepi. Testo lupajte varjačom da bude glatko. 

Foto: Bakina kuhinja

Pred kraj rukama malo umijte testo uljem i ostavite na toplom da naraste 40 minuta. 

Testo podelite na komade po 250 g,pa oblikujte rukama lopte i pokrite folijom i krpom da odmara 10 minuta. 

Svaku lopticu razviti veličinu većeg tanjira, najbolje rukama, što više ivice, a manje sredinu. 

Pokriti da odmore, pa ih poseći tupim nožem i premazati belancetom ili mlekom. Posuti susamom. Peći na 250 stepeni C oko sedam minuta da porumeni.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()