Domaća posna pašteta: Sastojci će vas oduševiti

Toliko dobra da nestaje u sekundi

12.12.2025. 15:20
  • Podeli:
doručak pašteta shutterstock_1014412201-66ea8de365eb0.webp Foto: Shutterstock

Domaća posna pašteta od šampinjona i oraha, namaz koji obožavaju i oni koji ne poste.

Sezona posta svake godine postavlja pitanje:

Da li posna jela mogu biti istovremeno zdrava i ukusna? Mogu, i to uz ovaj recept koji je poslednjih nedelja postao pravi hit.

Ovaj namaz je osvojio društvene mreže, kuhinje i kancelarije jer je jeftin, brz za pripremu i ukusan kao iz delikatesne radnje. Savršen je za brz doručak, zdravu užinu za decu ili za trenutke kada želite nešto fino i domaće, a da pritom ne potrošite puno.

Zašto je ova pašteta toliko popularna?

Osnova su šampinjoni, orasi, crni i beli luk i malo limuna – kombinacija koja daje pun, gotovo "mesni" ukus. Oni koji su probali kažu da je aromatična i kremasta toliko da je često jedu i kašikom.

Pored toga što je ukusna, potpuno je biljna, bogata vlaknima i zdravim mastima, pa je jednako dobra i van posta. Idealan je namaz za sendviče, tost, kiflice, hladnu večeru ili kao užina koju ponesete na posao.

Sastojci:

  • 250 g šampinjona
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 100 g oraha (može i suncokret za jeftiniju varijantu)
  • 2–3 kašike ulja
  • 1 kašika soja sosa (opciono, za bogatiji „umami“ ukus)
  • Sok od pola limuna
  • So i biber
  • Mlevena paprika (dimljena ili obična)
  • Prstohvat peršuna
  • Po potrebi malo vode ili posnog margarina za kremastiju teksturu

Priprema:

Crni luk sitno iseckajte i propržite na ulju dok ne postane staklast. Dodajte šampinjone i pržite dok ne puste vodu i upiju tečnost.

Ubacite beli luk i kratko propržite.

Dodajte orahe i soja sos, pa sve zajedno još minut–dva na vatri. Sklonite sa ringle, dodajte limun, začine i ostavite da se ohladi.

Izblendirajte do glatke, kremaste teksture.

Ostavite u frižideru barem 30 minuta da se ukusi povežu.

Rezultat je kremasta pašteta koja u frižideru može da stoji do 5 dana i postaje sve bolja s vremenom.

Mali trikovi za bolji ukus:

  • Soja sos pojačava aromu šampinjona.
  • Dimljena paprika daje blagi „kantina“ šmek.
  • Za decu blendirajte duže da namaz bude potpuno gladak.
  • Ako želite intenzivniji ukus, dodajte malo senfa ili bibera.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()