Domaći heljdin hleb: Stvarno nije nuklearna fizika, napravite zdrav i ukusan zalogaj za celu porodicu

Lako se pravi, fino miriše i još lepše se jede

10.02.2025. 08:08
  • Podeli:
domaći hleb od heljde, heljdin hleb - profimedia-0378535512-67a98826ef0c7.webp Foto: Profimedia

Ako vam je dosadio beli hleb, ili jednostavno hoćete nešto zdravije a da nije "kao sunđer" ili "kao cigla", heljdin hleb je prava stvar. 

Nema tu nikakve nuklearne fizike - lako se pravi, fino miriše i još lepše se jede.

Sastojci:

  • 250 g heljdinog brašna
  • 250 g speltinog ili običnog belog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca (7 g) ili 20 g svežeg kvasc
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera ili meda
  • 300 ml mlake vode
  • 1 kašika maslinovog ulja (neće biti strašno ako bude i suncokretovo ulje)

Priprema:

Zamesite kvasac. U činiji pomešajte mlaku vodu, kvasac i šećer/med. Ostavite 10 minuta da zapeni - ako ne zapeni, kvasac je ćorak, krenite ispočetka.

Pomešajte brašno i so. U velikoj činiji sjedinite heljdino i speltino/belo brašno, pa dodajte so (da ne ubijemo kvasac, ne ide direktno u njega).

Spojite sve. Sipajte nadošli kvasac u brašno, dodajte ulje i krenite da mesite. Treba da bude mekano testo, ako je baš suvo - dodajte još malo vode, ako je previše lepljivo - malo brašna.

Dajte mu vremena. Pokrijte činiju krpom i ostavite testo da raste 45-60 minuta na toplom mestu (ako vam je stan hladan, ubacite ga u rernu na 30°C).

Oblikujte i drugo dizanje. Kad naraste, premesite ga lagano i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Opet pokrijte i pustite još 30 minuta da odmara.

Pecite. Rernu zagrejte na 200°C i pecite hleb oko 35-40 minuta, dok ne dobije lepu, zlatno-smeđu koricu. Ako kucnete po njemu i zvuči šuplje - gotov je.

Sačekajte. Izvadite hleb i pustite da se malo ohladi. Da, miriše neverovatno i najradije biste odmah da navalite, ali sačekajte bar 15 minuta da se lepo slegne i lepo stegne, da biste lakše mogli da ga sačete.

I eto ga - domaći, zdrav hleb od heljdinog brašna, koji može da se jede i sa slatkim i sa slanim, a kad malo odstoji, odličan je i za tost.

Prijatno i neka vam kuća miriše na pravi, domaći hleb.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()