Domaći sok od kajsije pravo je osveženje za vrele letnje dane.
Domaći sok od kajsija je pun moćnih antioksidanata: beta-karoten pomaže u regulaciji nivoa holesterola i utiče na bolju elastičnost zidova arterija.
Uz vitamin C, u ovom voću ima i likopena, premda ne u istoj količini kao u paradajzu, ali i u kajsijama taj sastojak opstaje uprkos kuvanju i čak postaje lakši za varenje.
Zahvaljujući visokom procentu šećera u kajsijama, u sok ne morate stavljati mnogo dodatnog šećera.
Kajsije oljuštite, izvadite im koštice i izmiksujte ih ili propasirajte. Skuvajte 3 litre vode i ohladite.
Prokuvanom vodom prelijte kajsije, dodajte limuntus i sve dobro izmešajte. Pokrijte posudu i ostavite je 24 sata da odstoji.
Potom procedite kroz gazu i na svaki litar tečnosti dodajte 1 kg šećera, pa mešajte dok se šećer sasvim ne istopi.
Sipajte u flaše i dobro zatvorite. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja držite u frižideru.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.