Kako bi što duže trajala, moramo da pripazimo na to kako i gde čuvamo lubenicu
Lubenica je mnogima leti najdraže voće jer je vrlo osvežavajuća. Zbog toga je većini ljudi najlogičnije da je, kako bi duže trajala i bila hladna kad poželimo da je jedemo, čuvamo u frižideru. Međutim, stručnjaci kažu da to zapravo i nije uvek najbolje mesto.
Stručnjaci savetuju da lubenicu koja nije sasvim zrela ostavite na sobnoj temperaturi, ali van direktnog sunčevog svetla jer će tako ona zadržati svoje hranjive materije i ukus, dok će u frižideru brže izgubiti ukus i boju.
U sobi koja je umerene temperature ili lagano klimatizovana, lubenica će izdržati i do dve nedelje, tvrde.
Ako je vaša lubenica već zrela, a nemate vremena da je pojedete, nemojte je seći. U tom slučaju stavite celu lubenicu u frižider, gde može ostati sveža još dve do tri nedelje. Na ovaj način niska temperatura će usporit proces zrenja.
Frižider je dobra opcija i ako je lubenica već isečena, a tada treba staviti komade u hermetički zatvorenu posudu za skladištenje hrane ili u plastičnu foliju, kako biste sačuvali teksturu i sočnost, ali i kako bi komadi lubenice upili što manje drugih mirisa iz frižidera.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.