Gotova za 10 minuta, a može i da se ponese na posao: Pijadina s jajima, pečurkama i spanaćem

Kultni italijanski fast food koje ćete obožavati pravi se za svega nekoliko minuta

20.05.2024. 07:30
  • Podeli:
tortilja doručak kesadilja pijadina shutterstock_2228360469-6649a998e2882.webp Foto: Shutterstock

Svi znaju da je pica sinonim za italijansku uličnu hranu, međutim tu je i pijadina koju obožavaju milioni ljudi širom sveta. Reč je o jelu siromašnih Italijana, koje je postalo popularno kada je posle Drugog svetskog rata počelo da bude prodavano na kiosicma duž jadranske obale. Recept potiče još iz doba Starog Rima kada se pijadina tradicionalno pekla na krugu od pečene gline, terakote i jela kao hleb.

U osnovi, pijadina je pljosnata lepinja od beskvasnog testa umešenog od brašna, masti vode i soli, veoma nalik tortilji. Ona se puni slatkim ili slanim filovima a rezultat će uvek biti fantastičan. Kada napravite pijadinu, možete je držati u frižideru do dva dana u hermetički zatvorenoj posudi.

Sastojci (za 6 pijadina):

  • 500 g brašna
  • 200 g vode sobne temperature
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 130 g masti
  • 1 kašičica soli
  • Fil za 1 pijadinu:
  • 1 jaje
  • 100 g pečurki
  • 1 kockica putera
  • 50 ml pavlake za kuvanje
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • 50 g rendanog kačkavalja
  • so

Priprema:

  • Sastojke za pijadinu ubacite u vanglu i umesite glatko testo.
  • Prebacite ga na radnu površinu i mesite 15 minuta, da dobijete glatko testo.
  • Podelite na šest lopti, pokrijte ih providnom folijom i ostavite 40 minuta da se odmaraju.
  • Svaku loptu oklagijom razvaljajte ukrug od oko 30 cm.
  • Pecite na tigajnu koji se ne lepi s obe strane po 2 minuta.
  • Čuvajte na tanjiru pokriveno kuhinjskom krpom.
  • Jaja umutite a pečurke iseckajte.
  • Na ugrejanom puteru propržite seckane pečurke.
  • Ulijte pavlaku za kuvanje, umućena jaja te ubacite seckane pečurke, peršun, rendani kačkavalj pa propržite.
  • Odozgo postavite pijadinu, kratko pržite pa je okrenite pomoću tanjira kao što je prikazano u videu.
  • Pecite i s druge strane, preklopite i poslužite.
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()