Kore bogate nadevene zeljem i crnim luko oduševiće vas
Na Veliki petak obično poste čak i oni koji nikad ne poste.
Zato za doručak možete da spremite pitu od domaćih kora filovanu zeljem i crnim lukom, a istu pitu možete da spremite i za svečanu posnu trpezu.
Uskršnji post završava se u nedelju, smatra se najstrožim od sva četiri posta po pravoslavnom kalendaru. Danas možete da se napravite hrskavu pitom sa zeljem koja se pravi od domaćih kora.
A domaće kore uvek su praznik za nepca, bolje od kupovnih, ni ne spremaju se toliko komplikovano.
Stari i provereni recept za pitu iz bakine sveske je pun pogodak za sve prilike.
Zelje očistite i kratko blanširajte, pa procedite i iseckajte, a crni luk sitno iseckajte i propržite. Sjedinite zelje i luk.
U posudi pomešajte brašno, so, toplu vodu i ulje. Umesite testo, pa pokrijte krpom i ostavite da odstoji 15 minuta.
Razvucite testo oklagijom, pa ga premažite trećinom margarina i savijte kao knjigu, napola sa gornje strane, napola sa donje strane, napola sa leve strane i napola sa desne strane.
Ostavite još 15 minuta da odstoji, pa razvucite koru i premažite drugom trećinom margarina, te ponovite postupak savijanja.
Ostavite još 15 minuta da odstoji, pa ponovo razvucite testo i premažite poslednjom trećinom margarina.
Urolajte testo i isecite ga na pet delova. Svaki deo razvucite, pa nafilujte i opet urolajte. Ređajte u nauljen pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20 minuta.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.