Ova najlakša i najlepša od testenina se brzo pravi, a klinci je naprosto obožavaju
Alfredo pasta je klasično italijansko jelo koje se sastoji od testenine prelivene bogatim kremastim sosom poznatim kao "sos Alfredo". Ovo ukusno jelo ima fascinantan istorijat koji seže unazad do početka 20. veka.
Priča počinje sa Alfredom di Leliom, vlasnikom restorana u Rimu. Prema legendi, Alfredo je prvi put pripremio ovu testeninu za svoju suprugu nakon što je rodila njihovo prvo dete. Želeći da joj povrati apetit i snagu, Alfredo je stvorio jednostavan, ali izuzetno ukusan sos, koristeći samo tri osnovna sastojka: puter, pavlaku i parmezan.
Sos Alfredo se pravi tako što se puter istopi, zatim doda pavlaka da se stvori kremasta baza, a na kraju se dodaje velika količina rendanog parmezana koji se topi i sjedinjuje sa sosom, dajući mu bogat i kremast ukus. Ovaj jednostavan recept brzo je postao popularan i stekao reputaciju kao delikates među gurmanima.
Legenda o Alfredu i njegovom sosu postala je poznata i van granica Italije, a mnogi svetski poznati restorani su uveli Alfredo pastu u svoje menije. Tokom godina, recept za sos se prilagođavao i varirao, pa danas možete pronaći različite verzije Alfredo paste, uključujući dodatke poput belog luka, peršuna te pečene piletine.
Skuvajte testeninu prema uputstvu na kutiji da bude al dente, ocedite i sačuvajte 1/2 šolje vode od kuvanja.
Na zagrejanom ulju propržite piletinu iseckanu na kocke i blago začinjenu solju i biberom.
Za sos Alfredo u istom tiganju otopite puter, propržite sitno seckani beli luk i dodajte pavlaku za kuvanje, parmezan, muškatni oraščić,so i biber. Ako je sos previše gust, dodajte malo vode od kuvanja testenine.
U sos ubacite seckanu piletinu i oceđenu pastu. Promešajte lepo da se ukusi povežu.
Pred serviranje pospite odozgo sitno seckani peršunom.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.