Pre svega ga dobro isperite i osušite
Peršun spada u izuzetno korisne biljke. Posebno kada je svež i pogotovo u svetu kulinarstva.
Jako je zdrav, sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih hranljivih materija, a to ga čini prirodnim lekom za mnoge bolesti.
Takođe, pročišćava krv, snižava šećer u krvi, poboljšava vid i jača imunitet.
U maltene svim jelima se koristi kao začin.
Svež peršun može da se nađe i zimi, ali nema isti sastav vitamina i minerala, kao što ga ima kao sezonski začin koji se gaji leti.
I zato bi bilo dobro da ga na vreme uberete i zamrznete u zamrzivaču za zimu. Ovako zamrznut neće izgubiti korisne materije i moći ćete potpuno bezbedno da ga koristite.
Postoje različiti načini. Jedan od njih je da izaberete zdrav i mlad peršun, koji možete dobro oprati, osušiti i zatim iseći na sitne komade.
Podelite ga u male paketiće tako da ga vadite iz zamrzivača svaki put kada kuvate.
Ako stavite peršun u zamrzivač u velikim pakovanjima, postaće grudva leda i teško ćete od njega odvojiti male količine koje su vam potrebne za jedno kuvanje.
Međutim, ovaj problem se može rešiti na drugi način. Nakon seckanja peršuna rasporedite u kalupe za led. Zamrznite ga na 2 dana, a zatim odvojite dobijene kocke i stavite u kese u zamrzivač. Ovim načinom ponovnog zamrzavanja peršun se neće lepiti i moći ćete da uzmete 1 ili 2 kocke za svako kuvanje.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.