Jedini pravi bakin kolač: Starinski recept za poslasticu uz koju su generacije odrastale

Bakin kolač je mek kao duša, a miriše i nakon što se priremi. Obožavaju ga deca i može da se ponese na putovanje

28.02.2024. 12:59
  • Podeli:
vafl, bakin kolač, galete, pixabay-65df1f2af0084.webp Foto: Pixabay

Bakin kolač koji je decenijama jedan od omiljenih kolača, odličan je za putovanje, možete da ga jedete suvog bez dodataka, ali ako poželite napravite sos od višanja i jedite bakin kolač sa time. Samo je mašta granica za kombinovanje ovog vafla sa drugim ukusima. Evo pravog i jedinog recepta kako se pravilno sprema. 

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 225 g brašna
  • 1 kašika šećera (opciono)
  • 250 ml mleka
  • 50 g putera, rastopljenog i ohlađenog
  • ½ kašičice ekstrakta vanile (opciono)
  • 1 kašika ulja
  • sos od višnje i šećer u prahu, za posluživanje (opciono)
Foto: Pixabay

Recept za bakin kolač:

Umutite jaja, šećer, puter.

Za dobar bakin kolač, razbijte jaja (za pahuljaste vafle, koristite samo žumance u ovoj fazi) u veliku činiju, a zatim dodajte brašno i obilan prstohvat soli. Dodajte šećer, ako koristite, a zatim postepeno umutite mleko, a zatim otopljeni puter dok ne postane glatko. Umutite vanilu, ako koristite. Ako ste odlučili da pravite pahuljastije vafle, umutite belanca, a zatim ih nežno umešajte u testo. Alternativno, napravite testo tako što ćete mešati sve sastojke zajedno pomoću blendera ili ručnog blendera. Može se napraviti 1-2 sata unapred i ohladiti.

Pecite vafle u aparatu

Zagrejte aparat za bakin kolač prateći uputstva proizvođača, premažite ga sa malo ulja, a zatim sipajte dovoljno testa da pokrije površinu. Kuvajte prema uputstvima proizvođača (obično 5-6 minuta) dok bakin kolač ne postane zlatno smeđi i hrskav. Poslužite odmah ili držite na toplom dok pravite ostalo. Prelijte sirupom od višanja ili pospite šećerom u prahu, ako želite. Uživajte u najboljem bakinom kolaču!

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()