Uz nekoliko trikova lako ćete prepoznati da li lubenica sveža ili pokvarena
Kad kupujete lubenicu, birajte onu n
a kojoj se još vidi sveža peteljka ako uspete da takvu nađete. Pazite da na kori nema vidljivih oštećenja ni tamnih fleka.
Ako je lubenica isečena i stoji u frižideru, svaki put proverite da li je sveža pre nego što je servirate. „Meso“ lubenice treba da bude čvrsto i hrskavo. Obratite pažnju na dno posude u kojoj je stajala – ukoliko primetite da je sok postao sluzave konzistencije, ta lubenica više nije za jelo.
Da proverite svežinu, pažljivo omirišite parčiće lubenice. Ako je sveža, ona ima prijatan, blag i slatkast miris. Ako miriše kiselkasto, neprijatno, najbolje je da je bacite.
Ako i dalje niste sigurni, možete da okusite parčence. Ako je kiselkasto ili osećate neprijatan ukus u ustima kad lubenicu progutate, nije više za jelo.
Ako ste se prevarili i jeli lubenicu koja je ipak bila bajata, ovo su simptomi da ste pokvarili stomak:
grčevi i bolovi u stomaku dijareja – česta, meka ili vodena stolica mučnina i povraćanje temperatura – povišena telesna temperatura, pojačano znojenje, drhtavica glavobolja slabost, prenosi Espreso.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.