Nekoliko je razloga zbog kojih vam se može pokvariti zimnica, a vrlo ih je jednostavno preduprediti
Spremili ste zimnicu, sve je išlo po planu ali - pokvarila se. Ni sami ne znate zašto, ali pitali smo iskusne domaćice. One kažu da postoje četiri ključna razloga zbog čega se zimnice kvare.
Prvi razlog je da niste dobro sterilisali tegle. Ako se sterilizacija tegli ne uradi pravilno, bakterije ostaju i dolazi do ubrzane fermentacije voća i povrća. Zato je potrebno da se dezinfekcija izvrši sa puno pažnje. Oprane tegle stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i neka se tako osuše 20-ak minuta.
Drugi razlog - da li ste dobro zatvorili tegle? Čvrsto zatvorene tegle čuvaju sadržaj i ne dozoljavaju prodiranje vazduha.
Treći razlog - voće i povrće koje ste spremili bilo je prezrelo. U tom slučaju ni konzervansi ne pomažu. Zato je potrebno birati zdrave i sveže plodove.
Četvrti razlog - mesto za odlaganje zimnice. To je možda i najteži deo jer mesto za odlaganje mora da bude suvo, da nije toplo, da nije direktno izloženo suncu. Sve ovo, ukoliko se ne ispoštuje, dovodi do brže fermentacije voća i povrća.
Greška je ostaviti zimnicu i na previše hladnom mestu kao što je terasa, kao i na mestima gde temperatura (kao na terasi) nije stabilna.
Mračna mesta su idelna za zimnicu, a valja napomenuti da sve što pravite sa šećerom ne treba držati u frižideru.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.