Reč „paelja“ zapravo opisuje tiganj u kom se jelo kuva
Paelja je špansko nacionalno jelo. Potiče od arapskog pirinča koji je stigao u ravničarsku oblast Valensije.
Španija uzgaja pirinač okruglog srednjeg do kratkog zrna, koji lako bubri i apsorbuje ukuse u kojima se kuva.
Paelja se kuva na otvorenoj vatri sa morskim plodovima, mesom i povrćem. Reč „paelja“ zapravo opisuje tiganj u kom se jelo kuva, a to je tiganj koji potiče od starih Rimljana. Originalna paelja sadrži pirinač, paradajz, maslinovo ulje, papriku, šafran i puževe.
Kao začin, u paelju se stavlja šafran, koji daje jelu karakterističnu svetlo narandžastu boju.
- 3 pileća bataka sa karabatakom
- 200 g gambora
- 500 g dagnji
- 500 g pirinča
- 200 g crnog luka
- 2 čena belog luka
- 100 g paprika
- 2 listića safrana
- 200 g mesa po izboru
- peršunovo lišće
- so, biber
Razdvojite batake i karabatake, pa ih u dubljem sudu kratko propržite na ulju. Dodajte sitno iseckan crni i beli luk i papriku isečenu na štapiće.
Začinite sitno iseckanim peršunovim lišćem, biberom i solju. Dodajte gambore, dagnje i listiće safrana pomešane sa malo vode. Dinstajte oko 15 minuta.
Posebno skuvajte pirinač, da bude malo tvrd, ocedite i dodajte u paelju. Lagano izmešajte da se sve sjedini. Povremeno mešajući, kuvajte još 15 minuta ili dok se piletina ne skuva, a prinač ne upije sav sok.
Prebacite paelju u vatrostalnu ili zemljanu posudu, prelijte s malo vode i kratko zapecite u rerni.
Dekorišite listićima mirođije i peršunovim listom.
Paelji poseban šmek daje upravo šafran. On je jedan od najskupljih začina, prodornog je ukusa, žute je boje, a odlično ide uz sva pečenja od ribe, govedine i ćuretine.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.