Nikako ga nemojte blanširati duže od nekoliko minuta
Foto: PixabayJedna od zdravijih namirnica svakako jeste i spanać.
U sebi sadrži brojne hranljive materije, uključujući i gvožđe.
Naravno, prepun je proteina, minerala i vitamina i od njegove konzumacije svakako imamo višestruku korist.
Međutim, kao i svako povrće, ukoliko ga ne pripremate pravilno, on će, prilikom kuvanja, izgubiti svojstva.
Kako biste ih sačuvali, neophodno je da ga kuvate što kraće, a posebno je važno da ga ne izlažete visokoj temperaturi.
Blanširanje je svakako najjednostavniji način za pripremu spanaća. To znači da je potrebno da ga jako kratko ubacite u ključalu vodu, koju ste prethodno blago posolili. Dakle, neka u vodi bude nekoliko minuta, a za to vreme ga više puta promešajte i, naravno, procedite čim ga izvadite iz šerpe.
Nakon toga možete da ga pripremite na uobičajen način.
Ukoliko imate dilemu koji je to način, evo i kratkog uputstva:
Zagrejte malo ulja u tiganju ili šerpi, na ulju propržite seckani beli lik, nakon toga dodajte kašiku brašna i promešajte sve zajedno. Kada se sve zagreje i brašno počne da biva gusto, malo po malo dodajte mleka, a zatim i blanširani spanać i začine koje inače stavljate.
Poželjno je da napravite količinu koju ćete odmah pojesti, jer podgrevanje spanaća nije ni dobro, a ni zdravo.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







