Kažu da je ovo najbolji dodatak jelima na svetu: Napravite domaći holandez sos i uživajte u rapsodiji ukusa

Iako recept deluje jednostavno, pravi izazov krije se u njegovoj pripremi

24.06.2025. 09:07
  • Podeli:
holandez sos, dresing, sauce, pixabay-664f32aa65293.webp Foto: Pixabay

Francuska kuhinja je poznata kao jedna od najboljih na svetu, pa onda i ne treba da čudi što mnogi za holandez sos kažu da je najprefinjenijeg ukusa.

Ovaj baršunasti, bogati sos na bazi putera, žumanaca i limunovog soka, neizostavan je u pripremi jela kao što su poširana jaja, kuvana riba ili blanširano povrće. Iako recept deluje jednostavno, pravi izazov krije se u njegovoj pripremi jer zahteva pažnju, strpljenje i dobar osećaj za temperaturu.

Sastojci za holandez sos:

  • 3 žumanca
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica senfa
  • 1/4 kašičice soli
  • prstohvat bibera
  • pola šolje neslanog putera


Priprema holandez sosa:
Otopite puter u mikrotalasnoj oko jednog minuta sve dok ne postane vreo. Ukoliko nemate mikrotalasnu, naravno, možete ga otopiti na pari na šporetu.

U blender ubacite žumanca, limunov sok, senf, so i biber i mutite nekoliko sekundi dok se sve sastojci ne sjedine. Dok blender muti, postepeno dodajte otopljeni puter i smanjite brzinu blendera. Nastavite da mutite sve dok smesa ne bude glatka i bez grudvica.

Tada je holandez sos gotov i spreman za posluženje.

Dodatan savet: puter mora biti vreo, ne mlak i topao, već vreo, jer onda holandez sos neće uspeti ako je puter mlak, piše Ona.rs.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()