Kome i zašto smetaju naše pihtije, čvarci i svadbarski kupus?

O ukusima, kažu, ne treba raspravljati. Ali kada je reč o našoj tradicionalnoj hrani i poznatim srpskim specijalitetima, tu uvek ima mesta za polemiku...

Autor: Emilija Pešić
27.11.2022. 19:31
  • Podeli:

Poznati gastronomski sajt Svetski atlas ukusa (Taste Atlas) koji se bavi istraživanjem najpopularnijih jela u svim zemljama sveta, kao i njihovim ocenjivanjem, dao je niske ocene nekim od naših omiljenih specijaliteta.

Zato smo pitali gurmane kakva je naša hrana i kome to i zašto smetaju naše pihtije, čvarci ili svadbarski kupus?

O ukusima, kažu, ne treba raspravljati. Ali kada je reč o našoj tradicionalnoj hrani i poznatim srpskim specijalitetima, tu uvek ima mesta za polemiku. Naši ljudi velikodušni su kada je u pitanju ocenjivanje srpskih jela, pa mnogima bez razmišljanja daju "čistu desetku".

Ne samo to, na sajtu "Taste Atlas" objavljena je lista najgore ocenjenih srpskih jela. Prvo mesto zauzimaju pihtije, ali su na listi još i podvarak, srpska salata, čvarci, proja.

Na pitanje 'Zašto pihtije?' oni koji ih vole nemaju odgovor. Kaću da ako su domaće, onda nema razloga, je pravi recept za pihtije se "zna kakav je".

"Taj ko je to pisao, taj ili nikad nije probao ili je vegetarijanac, trece nema", konstatuje jedan od sagovornika UNE.

Neki su ipak imali malo više razumevanja, ali ni to nije bilo dovoljno da se pomire sa objavljenom crnom listom srpskh jela.

"Prirodno je da ljudi ne razumeju tu hranu i da za njih sasvim ima drugaciji ukus. U pitanju su druge navike, to su ljudi koji su navikli, zapadnjaci su navikli na tu instant hranu. Proja je nesto izvorno. Ako pitate tehnologa šta će vam reći o proji, ne verujem da će tehnolog iz Fracuske, Engleske imati drugačije mišljenje od našeg. Proja? Pa to je jedna šaka lekova!"

Naši sagovornici se slažu da oni koji su "ocrnili" naša jela, verovatno, nisu navikli na jaku hranu.

Na sajtu nema objašnjenja zbog čega su pomenutim jelima date tako niske ocene. Većina veruje da im je verovatno samo način pripreme bio odbojan. A možda i ne znaju za tajni srpski recept...

"Kod nas se rakija pije, da biste probali vino. A izmedju toga, dodaje nešto jako ukusno i fino - kao sto je ova šunka", zaključuje jedan od sagovornika UNE.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()