Zvezda jutjuba radi u IT sektoru, a u kuhinji se opušta
Svakodnevno kuvanje može biti opterećenje. Smišljanje recepata i odabir svakodnevnih jela, mnogim ženama predstavlja problem, ali ne i Novosađanki Bubi Ivković, koja se u kuhinji opušta.
Ona ne spada u red kuvarica i domaćica, jer je njeno glavno zanimanje IT inženjerstvo, ali posle napornog radnog dana Buba uživa pripremajući stare, dobre i isprobane recepte.
Sa svojom ćerkom i majkom, ona je pokrenula Jutjub kanal pod nazivom "Mama Buba", koji broji skoro 20.000 vernih pratilaca.
U razgovoru za UNU, Buba nam je pričala o finim starim receptima koji odolevaju vremenu i koji se u njenoj porodici čuvaju iz generacije u generaciju.
"Veliki sam zagovornik kulture i obrazovanja. Volim kulturu govora, ponašanja, odevanja, hrane... Volim ljude i volim to što radim i to se izgleda vidi i oseti pa onda i ljudi reaguju na jednak način. Razmenjujemo pozitivnu energiju i uživamo."
"Sve je započelo Jutjub kanalom moje ćerke "Pivokosave". Ona je tamo kuvala bez recepta, pravila fud turneje, isprobala slatkiše i grickalice raznih zemalja i pohovala najrazličitija slana i slatka jela. Dok je to snimala, povremeno bi pitala da joj nešto pomognem, posebno ako joj je bio potreban recept. I tako smo počele zajedno da snimamo i nastavile".
"Mama je uvek bila velika podrška bratu i meni za sve što nam je trebalo u životu. Unuke (i praunuke) obožava, tako da je nije bilo teško nagovoriti je da nam pomogne. A mama je neprikosnoveni stručnjak za kisela testa i tradicionalna vojvođanska jela, u to se možete uveriti".
"Mi svi kuvamo u familiji i svi volimo da jedemo, a volimo i da zovemo društvo. Ima jedan trenutak, kada su velike proslave u pitanju, koji mi je posebno drag, a to je kada se društvo okupljeno oko stola već skoro najede, pa počne da malo glasnije priča, zabavlja se i po malo gricka ono što neko drugi tvrdi da je super, a on nije probao. To je jedan tako pozitivan žamor uz koji sav umor od višednevnog spremanja nestaje."
"Smatram da jeste, naša ideja je i bila da se sačuva ta lepa nit koja nas spaja sa svim prethodnim generacijama, sa onim ko smo i šta smo. Da kada jedete nasuvo sa krompirom se setite da su ga, istog takvog, jeli i vaši askurđeli čiju ste možda boju kose ili očiju nasledili. I da se prenese što originalniji recept, ali sa predlogom za osavremenjavanje bilo u receptu bilo u serviranju. Da možemo da biramo – kada želimo da jedemo kao naši preci, a kada nam treba malo novija prezentacija da jelo bude primamljivije novim generacijama."
"Tijana, moja ćerka, i ja smo u početku napravile neki plan i dogovor da to budu jela koja mi pravimo u kući i koja dobro poznajemo, a kasnije i ona koja volimo, ali ređe kuvamo. Pošto je bilo i vreme Božića, dogovorile smo se da od Nove godine do Božića snimimo Vlogić serijal, koji je ona prethodnih godina snimala na svom kanalu Pivokosa. Na svim kulinarskim kanalima, u vreme Božića, se samo priča o tradicionalnim jelima i ukusima, pa smo rešile da napravimo naša tradicionalna jela i podsetimo se koliko raskošnu, raznosvrsnu i zanimljivu kuhinju imamo. Pratiocima se to očigledno dopalo, pa smo nastavile. Veliku inspiraciju pronalazim u kuvaru Katarine Popović Midžine, koji je izdat 1877. godine u Novom Sadu."
Vi se zapravo u kuhinji opuštate, a Vaše pravo zanimanje je IT sektor. Kako reaguju Vaše kolege na novo zanimanje?
"Moje kolege su sjajne, svi su puni reči hvale i podrške. Nas IT-ovce nezasluženo prati glas da nismo druželjubivi. Teško da ćete pronaći u još nekoj struci tako druželjubive, bez zavisti, spremne da pomognu i uvek pune razumevanja kolege. Softver napreduje takvim tempom da vi morate stalno da učite, da se menjate i onda morate i da pomažete i da primate pomoć da bi posao mogao da se uradi kvalitetno i na vreme."
"Svi koji me prepoznaju se nasmeju, što mi je izuzetno drago i uvek me razgali, pitaju za slikanje, pozdrave mamu i ćerku. Predivni su i prepuni reči podrške, a poneko ima i želju šta bi voleo da snimamo. Uživam u razgovoru sa njima kao što uživam u prepisci sa svima koji ostave komentar bilo na Jutjub kanalu ili na Instagramu", kaže za UNU Mama Buba.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.