Mama Buba ekskluzivno za UNU: Stari domaći porodični recepti koji su zaludeli javnost

Zvezda jutjuba radi u IT sektoru, a u kuhinji se opušta

07.04.2022. 16:24
  • Podeli:
buba-ivkovic-1.jpg Foto: UNA/Privatna arhiva

Svakodnevno kuvanje može biti opterećenje. Smišljanje recepata i odabir svakodnevnih jela, mnogim ženama predstavlja problem, ali ne i Novosađanki Bubi Ivković, koja se u kuhinji opušta.

Ona ne spada u red kuvarica i domaćica, jer je njeno glavno zanimanje IT inženjerstvo, ali posle napornog radnog dana Buba uživa pripremajući stare, dobre i isprobane recepte.

Sa svojom ćerkom i majkom, ona je pokrenula Jutjub kanal pod nazivom "Mama Buba", koji broji skoro 20.000 vernih pratilaca.

U razgovoru za UNU, Buba nam je pričala o finim starim receptima koji odolevaju vremenu i koji se u njenoj porodici čuvaju iz generacije u generaciju. 

Kako objašnjavate to što snimate sve suprotno od onog što je danas popularno i što se plasira publici, a ljudi Vas obožavaju?

"Veliki sam zagovornik kulture i obrazovanja. Volim kulturu govora, ponašanja, odevanja, hrane... Volim ljude i volim to što radim i to se izgleda vidi i oseti pa onda i ljudi reaguju na jednak način. Razmenjujemo pozitivnu energiju i uživamo."

Buba Ivković (Foto: UNA/Privatna arhiva)

Kako ste došli na ideju da snimate video recepte?

"Sve je započelo Jutjub kanalom moje ćerke "Pivokosave". Ona je tamo kuvala bez recepta, pravila fud turneje, isprobala slatkiše i grickalice raznih zemalja i pohovala najrazličitija slana i slatka jela. Dok je to snimala, povremeno bi pitala da joj nešto pomognem, posebno ako joj je bio potreban recept. I tako smo počele zajedno da snimamo i nastavile".

Čini se da u Vašoj kulinarskoj avanturi učestvuje cela porodica. Koliko Vam je bilo teško da nagovorite Vašu mamu da Vam se pridruži u ovoj avanturi?

"Mama je uvek bila velika podrška bratu i meni za sve što nam je trebalo u životu. Unuke (i praunuke) obožava, tako da je nije bilo teško nagovoriti je da nam pomogne. A mama je neprikosnoveni stručnjak za kisela testa i tradicionalna vojvođanska jela, u to se možete uveriti".

Buba Ivković sa majkom (Foto: UNA/Privatna arhiva)

Ko najviše uživa u Vašim specijalitetima, ko najviše voli da ih konzumira?

"Mi svi kuvamo u familiji i svi volimo da jedemo, a volimo i da zovemo društvo. Ima jedan trenutak, kada su velike proslave u pitanju, koji mi je posebno drag, a to je kada se društvo okupljeno oko stola već skoro najede, pa počne da malo glasnije priča, zabavlja se i po malo gricka ono što neko drugi tvrdi da je super, a on nije probao. To je jedan tako pozitivan žamor uz koji sav umor od višednevnog spremanja nestaje." 

Vaš Jutjub kanal je veoma popularan. Smatrate li da je razlog tome što se ljudi sve više vraćaju svojoj suštini i receptima naših baka?

"Smatram da jeste, naša ideja je i bila da se sačuva ta lepa nit koja nas spaja sa svim prethodnim generacijama, sa onim ko smo i šta smo. Da kada jedete nasuvo sa krompirom se setite da su ga, istog takvog, jeli i vaši askurđeli čiju ste možda boju kose ili očiju nasledili. I da se prenese što originalniji recept, ali sa predlogom za osavremenjavanje bilo u receptu bilo u serviranju. Da možemo da biramo – kada želimo da jedemo kao naši preci, a kada nam treba malo novija prezentacija da jelo bude primamljivije novim generacijama."

Kako se odlučujete koje recepte ćete snimati, a koje ne?

"Tijana, moja ćerka, i ja smo u početku napravile neki plan i dogovor da to budu jela koja mi pravimo u kući i koja dobro poznajemo, a kasnije i ona koja volimo, ali ređe kuvamo. Pošto je bilo i vreme Božića, dogovorile smo se da od Nove godine do Božića snimimo Vlogić serijal, koji je ona prethodnih godina snimala na svom kanalu Pivokosa. Na svim kulinarskim kanalima, u vreme Božića, se samo priča o tradicionalnim jelima i ukusima, pa smo rešile da napravimo naša tradicionalna jela i podsetimo se koliko raskošnu, raznosvrsnu i zanimljivu kuhinju imamo. Pratiocima se to očigledno dopalo, pa smo nastavile. Veliku inspiraciju pronalazim u kuvaru Katarine Popović Midžine, koji je izdat 1877. godine u Novom Sadu."

Vi se zapravo u kuhinji opuštate, a Vaše pravo zanimanje je IT sektor. Kako reaguju Vaše kolege na novo zanimanje?

"Moje kolege su sjajne, svi su puni reči hvale i podrške. Nas IT-ovce nezasluženo prati glas da nismo druželjubivi. Teško da ćete pronaći u još nekoj struci tako druželjubive, bez zavisti, spremne da pomognu  i uvek pune razumevanja kolege. Softver napreduje takvim tempom da vi morate stalno da učite, da se menjate i onda morate i da pomažete i da primate pomoć da bi posao mogao da se uradi kvalitetno i na vreme."

Buba Ivković se u kuhinju opušta (Foto: UNA/Privatna arhiva)

Da li Vas ljudi prepoznaju na ulici, šta Vas najčešće pitaju?

"Svi koji me prepoznaju se nasmeju, što mi je izuzetno drago i uvek me razgali, pitaju za slikanje, pozdrave mamu i ćerku. Predivni su i prepuni reči podrške, a poneko ima i želju šta bi voleo da snimamo. Uživam u razgovoru sa njima kao što uživam u prepisci sa svima koji ostave komentar bilo na Jutjub kanalu ili na Instagramu", kaže za UNU Mama Buba. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()