Medaljoni u saftu: Idealan ručak za pet osoba

Biće vam potrebno malo više vremena i pažnje za pripremu ovog jela

02.03.2023. 11:05
  • Podeli:
Medaljoni (1)-63eca49acd8cc.webp Foto: Pixabay

Kada želite da pripremite svojoj porodici pravi ručak za pamćete izaberite baš ovaj recept. Oduševiće vas koliko je meso mekano, a saft fantastičnog ukusa. 

Medaljoni u saftu se obično prave od svinjskog filea ili otkoštenog vrata za one koji vole i malo masnoće na mesu. Koje god meso da imate od ova dva nećete pogrešiti.

Mera za pet osoba

  • 1 -1,2kg vrata ili filea
  • 1 glavica crnog luka
  • 4 pune kašike ajvara
  • 100 ml paradajz soka
  • 1 kašičica senfa
  • so i biber, suvi začin
  • peršunov list, beli luk u granulama, crvena mlevena paprika
  • 200 ml supe, razmućene kocke
  • brašno da se medaljoni uvaljaju
  • ulje za prženje

Priprema

Meso oprati i ako ima nekih žilica odstraniti ih. Iseći zatim meso u medaljone koje nekolko puta lupite čekićem za meso.

Posoliti i pobiberiti sa obe strane. Zagrejati ulje, ne na najjače, jedan stepen manje. Uvaljati svaki medaljon u brašno i staviti na vrelo ulje da se prži. Pržiti sa obe strane dok ne porumene pa izvaditi na tanjir.

U isto ulje dodati sitno iseckan crni luk, sipnuti malo vode pa luk prodinstati dok ne omekša.

Skloniti sa vatre pa dodati ajvar i paradajz sok, a zatim i začine.

Malo soli, bibera bi trebalo malo više, ali stavite po svom ukusu, kašičica crvene mlevene paprike, peršunov list, na vrh kašičice belog luka u granulama, senf.

Vratite na vatru da provri, promešajte pa uspite 100 ml supe.

Štapnim mikserom malo ujednačite smesu, ako je potrebno.

Dodajte ostatak supe pa vratite meso. Lepo ga poslažite, smanjite vatru na laganu i ostavite da provri.

Pazite da vam ne pokipi, budite uz jelo koje pravite. Kada provri vidite da li je prejako, pa ako je potrebno smanjite, treba da krčka lagano.

Vreme krčkanja zavisi od vrste mesa i njegove starosti.

Povremeno pogledajte količinu te čorbice u kojoj se sve kuva. Ne sme da vam nestane nego nekako uvek da bude na nešto malo više od polovine medaljona, optimalno bi bilo da prekrije. Kuvajte polu poklopljeno. Povremeno dolivajte vode, ako je potrebno.

Kada je meso skoro gotovo ostavite da višak vode ispari i da se saft zgusne. Za to će vam trebati 15 minuta pa računajte na to vreme u toku kuvanja.

Gotovo je kada je meso mekano, a saft liči na ređi sos.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()