Fina, mekana, mirisna i ukusna
Iz bakine kuhinje vam donosimo recept za suncokret pitu sa makom.
Kvasac izmrviti i potopiti u 50 ml mlake vode i dodati šećer. Kad zapeni sipati u vanglicu, dodati jaje, brašno, koricu limuna, istopljen maslac, malo soli i zamesiti glatko mekano testo. Ostaviti 15 minuta pokriveno.
Istresti na brašnjav sto, obraditi rukama, podeliti na tri dela i oblikovati tri lopte. Ponovo pokriti na 10 minuta. Razviti oklagijom veličine većeg tanjira. Staviti u podmazan pleh. U mak mleven sipati mleka oko 100-150 ml, zasladiti ako mak nije sladak, dodati maslac i dobro ugrejati da se maslac istopi i sjedini sa makom mešajući.
Prvu koru premazati polovinom maka, dodati drugu, pa i nju premazati i dodati treću koru. Pritisnuti rukana pa iseći koru na 16 trouglova, prvo na četiri dela, pa na osam i onda svaki ugao još nedno i dobijamo 16 trouglova.
Hvatamo dva trougla, jedan sa levom, a drugi sa desnom rukom, i okrećem ka spoljnoj strani nekoliko puta i spojimo testo na kraju do tepsije. Ostaviimo pitu da odmori toliko da se rerna ugreje, pa premažemo žumancetom i pečemo na 220 stepeni C 30 minuta.
Pečenu pitu pokriti krpom, a posle po želji posuti vanilin šećerom. Uživajte!
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.