Najbolji preliv za turšiju: Svaka domaćica treba da ima ovaj recept, povrće ostaje kiselo i hrskavo

Ako ove jeseni pripremate turšiju, neophodno je da je spremite kako treba

06.09.2025. 13:26
  • Podeli:
tursija zimnica pixabay-65c0c6f240444.webp Foto: Foto: Pixabay

Sama reč turšija je u srpski jezik ušla preko turskog, te je od „turşu“ izvedeno „turši“, a označava ukiseljeno povrće ili voće uz dodatak aromatičnog bilja ili plodova i bilja koji podstiču fermentaciju.

Najčešće se za turšiju koriste paprike, krastavci, zeleni paradajz, šargarepa, karfiol. Povrće, kao što već znate, se slaže u velike staklene tegle i preliva rastvorom vode i soli, a za neke vrste se dodaje i malo esencije.

Brzo je postala deo balkanske i bliskoistočne kuhinje, uglavnom se služi kao meze ili predjelo, odnosno kao salata, a zanimljivo je da u Turskoj postoje čak i posebni lokali koji služe samo turšiju.

Ako ove jeseni pripremate turšiju, neophodno je da je spremite kako treba, a jedna od najbitniji je preliv. 

On će savršeno ukiseliti povrće, ali i učiniti ga hrskavim. 

Nekada se ovaj preliv pravio sa esencijom, ali u modernijim receptima je ona zamenjena turšijom. Povrće naravno birate po želji, a ako volite da eksperimentišete možete da napravite i voćnu turšiju.

Sastojci (za 4 kg povrća):

  • 3 l vode
  • 1 l sirćeta
  • 200 g soli
  • 150 g šećera
  • 1/2 vinobrana

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, pa dodajte šećer i so. Kada tečnost proključa sklonite sa šporeta, pa ostavite da se potpuno ohladi.

Nakon toga sipajte sirće i promešajte. U šolju sipajte malo tečnosti i dodajte vinobran. Dobro promešajte, pa sipajte nazad u šerpu.

Ovom tečnošću prelijte povrće u buretu ili teglama i ostavite da odstoji 20 dana.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()