Svi će vam tražiti recept
Za savršen bešamel sos potrebno je da znate određene cake. S obzirom da je preliv koji daje aromu brojnim jelima, ako on ne valja, pokvarićete ukus celog obroka.
Za najkremastiji ukus koristite punomasno mleko i puter sa većim procentom masti.
Ako dodate previše brašna u bešamel sos velike su šanse da će izgoreti ili biti grudvast. Ako dodate previše putera i mleka učiniće ga suviše tečnim.
Nemojte da stavljate ceo komad putera u tiganj, već ga isecite na kockice, da bi se jednako topio.
Nemojte da ubrzavate proces pravljenja ni da pojačavate temperaturu kako biste ubrzali kuvanje. Izgoreće sos i pojaviće se grudvice. Kuvajte na laganoj vatri a temperaturu povećavajte tek posle dodavanja mleka.
Ceo proces pravljenja bešamela zaista zahteva neprekidno mešanje. Pomerajte špatulu ili kašiku po celoj šerpi, uključujući i ivice, mešajte puter dok se topi i dok dodajete prosejano brašno. Mešajte i dok postepeno dodajete mleko.
Prokuvajte mleko pre dodavanja. Ne mora da provri, dovoljno je da bude zagrejano.
Ako mleko dodate postepeno uz neprestano mešanje dobićete finu, glatku strukturu. Ako sipate odjednom dobićete grudvice.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.