Najukusnije slavsko žito za Svetu Petku: Po starom tradicionalnom receptu

Tajna je u jednom sastojku

25.10.2024. 13:09
  • Podeli:
shutterstock, slava žito panaija slavska trpeza božić sto pravoslavlje kuća dom trpeza-671b766e0b939.webp Foto: Shutterstock

Pravoslavni hrišćani 27. oktobra slave veliki praznik Sv. Petku, a evo i predloga za najbolje slavsko žito.

Potrebno je:

  • 300 g pšenice belice
  • 300 g mlevenih oraha
  • 250 g šećera
  • malo vanilinog šećera
  • muskatni oraščić
  • cimeta na vrh noža

 

Priprema:

Dobro očistite pšenicu i isperite pod mlazom vode. Stavite na šporet i ostavite da provri. Pustite da vri par minuta pa prospite vodu, a žito ostavite u cediljci. Nalijte hladnu vodu pa ponovite postupak. Radite tako 4 puta, dok se voda skroz ne izbistri. Posle četvrtog puta skinite sa šporeta pa poklopite i zamotajte u toplu,vunenu tkaninu, i ostavite tako nekoliko sati. Procedite žito ali ostavite 2 dl tečnosti. Umešajte vanilin šećer, cimet i muskantni oraščić. Prebacite žito u činiju pa pospite mlevenim orasima. Dekorišite polutkama oraha. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()