Čuvena krompirača
Foto: PixabayDolazi zima, duga i hladna, a to znači da je vreme i za smenu na trpezi. Kako je ovdašnja gastronomija prava riznica najrazličitijih (i najukusnijih!) jela, svako podneblje ima svoje zvezde. U Vojvodini su to neke tradicionalne đakonije – specijaliteti od testa, bundeve, mesa, a među omiljenima je i krompirača, unikatna delicija iz paorske peći.
U selima nanizanim u panonskom delu naše zemlje uskoro počinje prava fešta – svinjokolj. Tradicionalni običaj prerade mesa i pravljenja suhomesnatih proizvoda oduvek je zauzimao posebno mesto u kalendaru, a gde ima friških domaćih kobasica, čvaraka, krvavica (slanina i šunka tek treba da se suše), tu je i nezaboravna gozba. Među jelima koja ovih dana stupaju na scenu nalazi se i krompirača.
Preliv od brašna i paprika nije obavezan – ako ga nema, tada se zove bela krompirača. Ovo je recept za bačku verziju, sa kobasicom, krvavicom i slaninicom. Verujemo da će gurmani koji ne mogu da zamisle obrok bez mesa uživati u našem predlogu.

Krompir ogulite, isecite na kolutove i malo posolite. Luk isecite na rebarca i prodinstajte ga na 60 grama masti.
Brašno i začinsku papriku razmutite u malo vode, prelijte krompir i dobro izmešajte. Tepsiju premažite ostatkom masti, stavite polovinu krompira i preko njega ravnomerno rasporedite dinstani luk, kobasicu isečenu na manje komade, krvavicu isečenu na veće kolutove, meso ili rebra.
Preko poređajte ostatak krompira, a zatim i režnjeve slanine. Dodajte vode do dve trećine tepsije. Pecite dva-tri sata na 200 stepeni.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







