Postaće vam jedna od omiljenih mazalica
Foto: ProfimediaNamaz od zelenih maslina ima svoje korene u tradicionalnoj kuhinji južne Evrope. Francuska tapenada, poreklom iz Provanse, i italijanska paté di olive, popularna u regijama kao što su Sicilija i Pulja, vekovima se pripremaju kao deo mediteranske trpeze.
Ova domaća verzija predstavlja pojednostavljenu, ali ukusnu alternativu – zadržava bogatstvo i aromu originala. Ipak, i dalje ostaje verna duhu mediteranske kuhinje: jednostavno, prirodno i nezaboravno ukusno.

Započnite tako što ćete masline dobro procediti ako su iz salamure ili ulja. Ukoliko su veoma slane, možete ih kratko isprati i prosušiti papirnim ubrusom. U blender ili secko ubacite masline, oljušteni beli luk, maslinovo ulje i sveže isceđen limunov sok.
Miksujte sve dok ne dobijete glatku, ujednačenu smesu. Po želji, možete dodati još malo ulja ako želite ređu teksturu. Prebacite u keramičku ili staklenu posudu, poklopite i ostavite da se ohladi u frižideru minimum 30 minuta pre serviranja.
Nakon pripreme, namaz čuvajte u čisto opranoj staklenoj tegli sa poklopcem. U frižideru može da stoji do 5 dana bez gubitka svežine. Ako primetite da se ulje odvojilo – samo ga lagano promešajte pre serviranja.
Za dodatnu svežinu, možete na vrh sipati tanak sloj maslinovog ulja – to će sprečiti oksidaciju i produžiti trajnost. Izbegavajte vađenje iz tegle metalnim kašikama koje su bile u kontaktu s drugom hranom, kako biste sačuvali čistoću i pun ukus.
Ovaj namaz je izuzetno svestran. Možete ga mazati na tost, brusketu, krekere, dodavati uz sendviče ili koristiti kao bazu za kanapee. Sjajan je i kao dodatak uz meze tanjir sa sirevima, pršutom, grožđem ili maslinama – prava mala gozba za nepce.
Uz dodatak svežeg začinskog bilja, kapara, limunove kore ili čili pahuljica, možete napraviti i sopstvenu varijaciju – blagu, osvežavajuću ili pikantnu. Savršeno se slaže i sa vinima južne Italije, kao i sa belim vinima sa citrusnim notama.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







