Namaz od zelenih maslina - domaća verzija francuske tapenade: Zdrav i ukusan

Postaće vam jedna od omiljenih mazalica

20.07.2025. 14:13
  • Podeli:
profimedia-0864273063 namaz od maslina masline humus-687ccea4319b6.webp Foto: Profimedia

Namaz od zelenih maslina ima svoje korene u tradicionalnoj kuhinji južne Evrope. Francuska tapenada, poreklom iz Provanse, i italijanska paté di olive, popularna u regijama kao što su Sicilija i Pulja, vekovima se pripremaju kao deo mediteranske trpeze.

Ova domaća verzija predstavlja pojednostavljenu, ali ukusnu alternativu – zadržava bogatstvo i aromu originala. Ipak, i dalje ostaje verna duhu mediteranske kuhinje: jednostavno, prirodno i nezaboravno ukusno.

Sastojci:

  • 150 g zelenih maslina (bez koštica)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika svežeg limunovog soka

Priprema:

Započnite tako što ćete masline dobro procediti ako su iz salamure ili ulja. Ukoliko su veoma slane, možete ih kratko isprati i prosušiti papirnim ubrusom. U blender ili secko ubacite masline, oljušteni beli luk, maslinovo ulje i sveže isceđen limunov sok.

Miksujte sve dok ne dobijete glatku, ujednačenu smesu. Po želji, možete dodati još malo ulja ako želite ređu teksturu. Prebacite u keramičku ili staklenu posudu, poklopite i ostavite da se ohladi u frižideru minimum 30 minuta pre serviranja.

Čuvanje namaza

Nakon pripreme, namaz čuvajte u čisto opranoj staklenoj tegli sa poklopcem. U frižideru može da stoji do 5 dana bez gubitka svežine. Ako primetite da se ulje odvojilo – samo ga lagano promešajte pre serviranja.

Za dodatnu svežinu, možete na vrh sipati tanak sloj maslinovog ulja – to će sprečiti oksidaciju i produžiti trajnost. Izbegavajte vađenje iz tegle metalnim kašikama koje su bile u kontaktu s drugom hranom, kako biste sačuvali čistoću i pun ukus.

Ideje za posluživanje: Od doručka do večere

Ovaj namaz je izuzetno svestran. Možete ga mazati na tost, brusketu, krekere, dodavati uz sendviče ili koristiti kao bazu za kanapee. Sjajan je i kao dodatak uz meze tanjir sa sirevima, pršutom, grožđem ili maslinama – prava mala gozba za nepce.

Uz dodatak svežeg začinskog bilja, kapara, limunove kore ili čili pahuljica, možete napraviti i sopstvenu varijaciju – blagu, osvežavajuću ili pikantnu. Savršeno se slaže i sa vinima južne Italije, kao i sa belim vinima sa citrusnim notama.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()