Napravite domaći ratluk: Pratite recept i neće biti komplikovano

Ratluk je jedan od najstarijih slatkiša na svetu.

15.05.2023. 15:20
  • Podeli:
ratluk pixabay-646230b74fe2d.webp Foto: Pixabay

Ratluk ili rahat-lokum je vrsta slatkog deserta, pihtijaste mase od pirinčanog brašna ili skrobnog brašna sa dodatkom šećera u prahu. 

Ratluk je omiljena poslastica u arapskim zemljama, kao i u Turskoj, Bugarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Grčkoj i Kipru. 

U Grčkoj i na Kipru se pravi posebne vrste lokuma - kiparski lokum. Za dobijanje posebnih vrsta ratluka dodaju se: pavlaka, razni sokovi, sirup od ružinog cveta, preliv od čokolade, sok od limuna, komadići badema, komadići oraha, komadići lešnika.

U Srbiji se tradicionalno ratluk služi uz šoljicu domaće kafe.

Sastojci

  • 600 g šećera 
  • 230 ml vode 
  • 1 kašika limunovog soka
  • 90 g kukuruznog skroba 
  • 1 kašičica vinskog praška za pecivo
  • 575 ml vode 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • boja za hranu
  • ulje


Priprema

U šerpicu sipajte šećer, vodu i limunov sok. Stavite na ringlu i kuvajte 15 minuta na umerenoj vatri dok se šećer ne otopi. 

Sklonite sa ringle. U drugoj šerpici pomešajte skrob, vinski prašak za pecivo i prelijte sa 575 ml vode. 

Stavite na ringlu i konstantno mešajte dok smesa ne postane gusta. Zatim postepeno dodajte prethodnu smesu i konstantno mešajte. 

Krčkajte pola sata na laganoj vatri. Nakon toga dodajte aromu vanile i boju za hranu. Umešajte. 

Četvrtast kalup obložite papirom za pečenje i četkicom umočenom u ulje premažite. Izlijte smesu. Nakon tri sata istresite iz kalupa i isecite na kocke. Uvaljajte u kukuruzni skrob.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()