Ratluk je jedan od najstarijih slatkiša na svetu.
Ratluk ili rahat-lokum je vrsta slatkog deserta, pihtijaste mase od pirinčanog brašna ili skrobnog brašna sa dodatkom šećera u prahu.
Ratluk je omiljena poslastica u arapskim zemljama, kao i u Turskoj, Bugarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Grčkoj i Kipru.
U Grčkoj i na Kipru se pravi posebne vrste lokuma - kiparski lokum. Za dobijanje posebnih vrsta ratluka dodaju se: pavlaka, razni sokovi, sirup od ružinog cveta, preliv od čokolade, sok od limuna, komadići badema, komadići oraha, komadići lešnika.
U Srbiji se tradicionalno ratluk služi uz šoljicu domaće kafe.
U šerpicu sipajte šećer, vodu i limunov sok. Stavite na ringlu i kuvajte 15 minuta na umerenoj vatri dok se šećer ne otopi.
Sklonite sa ringle. U drugoj šerpici pomešajte skrob, vinski prašak za pecivo i prelijte sa 575 ml vode.
Stavite na ringlu i konstantno mešajte dok smesa ne postane gusta. Zatim postepeno dodajte prethodnu smesu i konstantno mešajte.
Krčkajte pola sata na laganoj vatri. Nakon toga dodajte aromu vanile i boju za hranu. Umešajte.
Četvrtast kalup obložite papirom za pečenje i četkicom umočenom u ulje premažite. Izlijte smesu. Nakon tri sata istresite iz kalupa i isecite na kocke. Uvaljajte u kukuruzni skrob.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.