Nekada je bila obavezan doručak: Recept za pravu domaću cicvaru, jelo iz detinjstva

Drži sitost satima

13.05.2025. 08:42
  • Podeli:
shutterstock_1536238775 kačamak, kukuruz, cicvara, sir, jelo, srpsko jelo, hrana-65d9f246d3ec6.webp Foto: Shutterstock

Jela od kukuruznog brašna veoma su popularna kao doručak u kućama širom Srbije. Bilo da odaberete kačamak, klasičnu “praznu” srpsku proju ili projice sa sirom, bićete siti nekoliko sati.

Ipak, postoji jelo koje može da “drži sitost” satima, a bazirano je na kukuruznom brašnu i veoma je kalorično zbog dodatih masnoća. Reč je o cicvari, koja je nekada bila nezaobilazna na trpezama širom Srbije, a onda je lagano pala u zaborav.

Zbog sastojaka koji se koriste za kačamak i za cicvaru mnogi poistovećuju ova dva jela, iako se ona pripremaju na različite načine, a samim tim im je i ukus drugačiji.

Sastojci:

  • 200 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 500 g sira
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 200 g kajmaka
  • so (po potrebi)


Priprema:
U šerpu sipajte vodu i mleko, pa kuvajte toliko da se obe tečnosti zagreju. Dodajte izmrvljen sir i kuvajte dok ne proključa. Što je sir tvrđi i masniji, to će cicvara biti ukusnija.

Kad mleko, voda i sir „bace ključ“ dodajte kukuruzno brašno i kajmak i energično mešajte varjačom desetak minuta. Važno je da se svi sastojci sjedine i da zbog sira poprime gumastu teksturu, a da se oko cicvare u posudi odvoji masnoća od sira i kajmaka. Tek tada je jelo gotovo.

Ukoliko volite slaniju varijantu, dodajte so pred kraj kuvanja. Poslužite uz hladno kiselo mleko, prenosi Telegraf.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()