Drži sitost satima
Foto: ShutterstockJela od kukuruznog brašna veoma su popularna kao doručak u kućama širom Srbije. Bilo da odaberete kačamak, klasičnu “praznu” srpsku proju ili projice sa sirom, bićete siti nekoliko sati.
Ipak, postoji jelo koje može da “drži sitost” satima, a bazirano je na kukuruznom brašnu i veoma je kalorično zbog dodatih masnoća. Reč je o cicvari, koja je nekada bila nezaobilazna na trpezama širom Srbije, a onda je lagano pala u zaborav.
Zbog sastojaka koji se koriste za kačamak i za cicvaru mnogi poistovećuju ova dva jela, iako se ona pripremaju na različite načine, a samim tim im je i ukus drugačiji.
Sastojci:
Priprema:
U šerpu sipajte vodu i mleko, pa kuvajte toliko da se obe tečnosti zagreju. Dodajte izmrvljen sir i kuvajte dok ne proključa. Što je sir tvrđi i masniji, to će cicvara biti ukusnija.
Kad mleko, voda i sir „bace ključ“ dodajte kukuruzno brašno i kajmak i energično mešajte varjačom desetak minuta. Važno je da se svi sastojci sjedine i da zbog sira poprime gumastu teksturu, a da se oko cicvare u posudi odvoji masnoća od sira i kajmaka. Tek tada je jelo gotovo.
Ukoliko volite slaniju varijantu, dodajte so pred kraj kuvanja. Poslužite uz hladno kiselo mleko, prenosi Telegraf.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







