Nema lepšeg kraja Gospojinskog posta: Probajte posni kolač od smokvi

Poslužite uz kafu ili čaj

27.08.2024. 17:19
  • Podeli:
Smokve shutterstock_2200488143-64ef56e075bf7.webp Foto: Shutterstock

Gospojinski post se bliži kraju, a kako se posti i na sam praznik, mnogi su u potrazi za receptima za prazničnu trpezu. Iskoristite sezonu smokava i uživajte u bogatoj trpezi.

Sastojci: 

  • 400 g brašna
  • 1 šolja biljnog mleka
  • kisela voda
  • 1/2 praška za pecivo 
  • 4 kašike šećera
  • 400 g smokava
  • 1 pomorandža
  • 200 g biljnog margarina
  • 2 kašike meda
  • 300 g posne čokolade


Priprema:  

Umesite glatko testo od brašna, šećera, margarina, praška za pecivo i kisele vode.

Smokve očistite od peteljki i iseckajte ih na kocke, a dve posebno isecite na polovine, pa ponovo napola čuvajući im celovit presek.

Dodajte im med i prelijte isceđenim sokom jedne pomorandže kao i narendanom koricom. Sve stavite na laganu vatru desetak minuta da omekša. Kada se malo prohladi, smesi dodajte izrendanu čokoladu.

U pleh stavite razvučeno testo tako da prelazi preko ivica. Potom stavite fil, a po njemu dve smokve koje ste sačuvali u većim delovima. Preko fila navucite preostale zidove testa, dokle dosegnu, ka sredini.

Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni da testo lepo porumeni, prenosi Ona.

Poslužite uz kafu ili čaj.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()