Nešto drugačija verzija baklave: Jeste li probali Sandokan pitu?

Ukoliko volite mak, isprobajte ovaj recept prvom prilikom

26.02.2025. 14:37
  • Podeli:
baklava sa makom shutterstock-67bf18d18cb26.webp Foto: Shutterstock

Sandokan pita je desert sličan baklavi, ali zbog svog glavnog sastojka - maka, često je porede i sa štrudlom. Ukoliko volite mak, isprobajte ovaj recept prvom prilikom.

Iako se ne zna tačno poreklo naziva ovog recepta, neki ljudi smatraju da je jednostavno nazvan po fiktivnom liku gusara Sandokana iz istoimene serije koja je premijerno prikazana u januaru 1976. godine.

Sastojci za desert:
  • 350 grama kupovnih kora za pitu
  • 250 grama mlevenog maka
  • 250 g šećera
  • tri jajeta
  • jedna kesica vanilin šećera
  • jedna kesicaa praška za pecivo
  • 180 mililitara jogurta 2,8 posto mlečne masti
  • 180 mililitara ulja
 
Sastojci za agdu:
  • 400 grama šećera
  • 400 mililitara vode
  • jedan limun


Takođe, biće vam potreban ulje ili istopljeni maslac za premazivanje te jedno žumance.

Priprema:

Prvo pripremite agdu, tako što ćete skuvati šećer i vodu na laganoj vatri. Kada se šećer otopi i dobijete sirup, sklonite šerpu s ringle i dodajte sok od isceđenog limuna i ostavite da se ohladi. U jednoj posudi pomešajte jaja, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, mak, ulje i jogurt.

Ovaj desert možete pripremiti na dva načina. Ukoliko želite rolnice kore ćete morati slagati na radnoj površini, a onda urolati i poređati u tepsiju. Ipak, ako volite jednostavnije metode pripreme, ređajte kore i druge smesu direktno u podmašćenu tepsiju.

Na dno stavite jednu koru, premažite sa malo istopljenog maslaca (ili ulja) pa stavite drugu koru i ponovo premažite sa malo maslaca. Potom premažite sa delom smese od maka pa prekrijte s dve kore, koje ćete takođe premazati sa malo maslaca. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sve sastojke.

Poslednju koru premažite sa umućenim žumancetom, a kolač isecite na željene oblike. Pecite ga u rerni nekih 20 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Kada je pečen, izvadite ga iz rerne i odmah prelijte hladnom agdom. Ostavite ga da upije sirup i da se ohladi.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()