Nutricionisti otkrivaju: Ova tri uobičajena doručka loša su za zdravlje creva

Loš doručak može vas ostaviti bez energije i sa problemima sa crevima

19.04.2024. 07:30
  • Podeli:
žena, ručak, restoran, gadljivost, gađenje, odvratnost, hrana, jedenje - shutterstock-65664bfb6e1fa.webp Foto: Shutterstock

Početak dana je važan jer on će "obojiti" naš ostatak dana. A i sam doručak za koji se veruje da je najvažniji obrok u toku danu, igra ključnu ulogu u tome kako ćemo se osećati i koliko energije ćemo imati tokom dana.

Međutim, iako ima mnogo zdravih opcija, postoje i oni koji mogu loše uticati na zdravlje našeg stomaka tako što će izazvati nadutost i probleme sa probavom.

Dijetetičarka Džes Feder i nutricionistkinja Lisa Ričards istakle su tri takva doručka.

Slanina

Slanina je popularan izbor za doručak. Nažalost, taj odličan ukus može imati svoju cenu ako se redovno konzumira.

"Slanina je bogata zasićenim mastima i natrijumom, koji mogu izazvati upalu u telu i stomaku, što dovodi do nadutosti i probavnih problema", kaže Feder za SheFinds.

Umesto obične slanine, preporučuje se ćureća slanina sa manje natrijuma.

"Ova zamena vam omogućava da smanjite unos zasićenih masti i natrijuma, što podržava bolje zdravlje stomaka", predlaže.

Kobasice

Kao i slanina, kobasice su pune zasićenih masti i natrijuma, što može izazvati upalu u telu i stomaku.

"Ove komponente mogu izazvati upalu i pogoršati nadutost i probavne probleme", dodaje Feder.

Kao zdraviju alternativu, predlaže:

"Odaberite ćureću kobasicu sa manje natrijuma. Ovom jednostavnom zamenom možete smanjiti unos zasićenih masti i natrijuma, podržavajući zdravije stanje stomaka i smanjenje nadutosti."

Slatke pahuljice

Prema Ričards, slatke žitarice mogu uticati na našu probavu iz nekoliko razloga.

"One su često visoko obrađene i imaju malo vlakana, što može izazvati zatvor i druge probavne probleme", upozorava nutricionista.

Takođe, visok nivo šećera može poremetiti ravnotežu bakterija u stomaku, izazivajući upalu i druge probavne probleme, zajedno sa drugim zdravstvenim problemima, navodi stručnjakinja.

"Konzumiranje visokih nivoa šećera takođe je povezano sa povećanim rizikom od gojaznosti, što može loše uticati na zdravlje stomaka", zaključuje Ričards.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()