Obavezan deo predjela svake slavske gozbe: Recept za pihtije

Pihtije su omiljeno jelo na slavama, ali i na svakoj drugoj svečanosti

27.11.2023. 19:15
  • Podeli:
pihtije shutterstock_2135514363-6564a75164870.webp Foto: Shuttesrtock

Uzimajući u obzir povode za koje se pihtije spremaju, možemo slobodno reći da su pihtije jedan od svečanih srpskih specijaliteta. Obično se služe kao predjelo.

U različitim krajevima zemlje, pihtije je različito pripremaju. Naravno, način pripreme zavisi i od ličnog ukusa. Ukoliko niste ljubitelji jačeg ukusa koji ostaje nakon kuvanja butkica i nogica, u pihtije ćete ubaciti više mesa.

Ljubitelji nešto jačeg ukusa u pihtije stavljaju isključivo delove svinje koji sadrže dosta želatina. Jak ukus može se neutralisati dodavanjem zeleni, zbog kojih će pihtije mirisati baš kao supa.

Iskusne domaćice kažu da je za dobre pihtije najvažnije da se meso sa kostima veče pred kuvanje potopi u vodu, i da se kuva dovoljno dugo sve dok se meso ne odvoji od kostiju.

Osnovni recept za pihtije zapravo je potpuno jednostavan. Možete ga menjati i dopunjavati kako god želite, sa onim što je vama po ukusu.

Sastojci:

  • 3 suve i 3 sveže svinjske nožice
  • 2 para svinjskih ušiju
  • 3 svinjska repa
  • 1 svinjska kolenica
  • 1 teleća noga
  • biber u zrnu
  • so
  • 4 glavice belog luka

Priprema:

Sastojke lepo očistite i stavite ih u poveći lonac. Začinite ih po ukusu i nalijte oko litar vode. Sve sastojke kuvajte na tihoj vatri do pet sati u zavisnosti od starosti mesa. Tokom kuvanja obavezno, s vremena na vreme, sakupljajte masnoću i penu koja se nakupi na površini.

Znaćete da su kuvane, kad videti da meso samo otpada sa kostiju (podignite jedan komad, pa ako vam meso samo sklizne, pihtije su gotove), a tečnost postaje lepljiva. Tada sklonite lonac sa vatre i ostavite sa strane da se prohladi. Ako se mast i dalje skuplja na površini, skinite je.

Prohlađenu smesu procedite kroz gusto sito, a meso i kosti ostavite sa strane i iseckajte na željene komade. Iseckano meso, zatim, rasporedite u dublje tanjire, preko naseckajte beli luk i u svaki tanjir nalijte proceđenu tečnost.

Tako pripremljene pihtije ostavite na hladnom ili u frižideru da se stegnu preko noći. Prilikom serviranja pospite ih ljutom alevom paprikom.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()