Omiljena jesenja poslastica: Najbolji recept za bundevaru

Stigla je jesen, a sa njom i sezona bundeve, pa je pravo vreme da napravite slasnu pitu od ovog povrća

28.09.2023. 15:30
  • Podeli:
pita bundeva bundevara shutterstock_2078717476-651575111add8.webp Foto: Shutterstock

Bundeva je povrće zanimljivog ukusa, a od nje možete da spremate najrazličitija jela, od potaža, do pita i lažnog pomfrita. 

Danas vam predlažemo da napravite fantastičnu bundevaru od gotovih kora.

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 100 ml ulja
  • 30 g šećera u prahu

Za fil:

  • 700 g bundeve
  • 50 g putera
  • 300 g šećera
  • 4 jajeta
  • 250 ml mleka
  • 1 vanilin šećer
  • cimet po ukusu

Priprema:

U šerpi istopite puter, pa dodajte rendanu bundevu, kao i 200 g šećera i sipajte pola količine mleka. Krčkajte dok tečnost skroz ne ispari, pa ostavite da se ohladi. Odvojte belanca i žumanca, pa žumanca umutite sa 100 g šećera.

U drugoj posudi umutite belanca u čvrst šne. Pomešajte obe smese i lagano umešajte.

Zatim smesu dodajte ohlađenoj bundevi i pospite cimetom i vanilin šećerom. Promešajte i sipajte preostalo mleko i lepo sjedinite. Tepsiju nauljite i stavite 2–3 kore jednu preko druge, ali ostavite da im krajevi vire iz posude. Malo nauljite kore, pa premažite fil, opet poređajte kore, fil... i tako dok ne potrošite sve sastojke.

Pokrijte korom, a zatim preko stavite i one koje vire. Premažite preostalim uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()