Neizostavni deo jelovnika, bilo da je u pitanju svečana trpeza ili se radi o svakodnevnim obrocima
Šopska salata je mnogima omiljeni prilog, a nekima i obrok, ali sigurno je neizostavna na trpezi svakog domaćina u Srbiji.
Veruje se da je dobila naziv po Šopima, narodu koji živi na području Šopluka, u blizini bugarskog glavnog grada Sofije, mada, meštani jugoistočne Srbije tvrde da je ova salata naše originalno jelo, a rado je pripremaju i u regionu.
Operite paradajz i paprike, krastavac oljuštite. Papriku prerežite napola, odstranite joj peteljku i semenke, pa je narežite na podjednake kockice.
Paradajz i krastavce takođe naseckajte na kockice. Luk oljuštite, pa deo narežite na tanje kolutove, a ostatak na sitne kockice.
Naseckano povrće prebacite u dublju posudu (kolutove luka ostavite sa strane), prelijte ga sirćetom i uljem i dobro izmešajte. Na vrh složite kolutove luka, dodajte sitno rendan slani sir, pa sve pospite seckanim peršinom.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.