Omiljeni dezert Kejt Midlton: Džejmi Oliver ga ovako sprema

Obožavala ga je u detinjstvu, a ni dan-danas ne može da mu odoli

19.08.2023. 21:30
  • Podeli:
Kejt Midlton profimedia-0791021801-64e0b30a2dddf.webp Foto: Profimedia

Iako veliku pažnju pridaje i svom zdravlju, pažljivo birajući namirnice koje jede i baveći  se raznim vrstama vežbi kako bi zadržala vitku figuru, ipak postoji jedan desert pred kojim Kejt Midlton uvek poklekne.

Jednostavno, ne može da mu odoli.

Tzv. "Sticky toffee pudding" ili u prevodu lepljivi puding od karamele, najdraža je poslastica princeze od Velsa, kojoj je verna ostala još od detinjstva. Ova poslastica ima dugu tradiciju u Britanskoj istoriji.

Bez obzira na kalorijsku vrednost, osim ukusa, za princezu ovaj puding ima i simbolično značenje, jer je reč o dezertu koji je jela u malom restoranu "Old Boot Inn" kao devojčica, a zanimljivo je da je još uvek vrlo čest gost.

“Kejt je prilikom dolazaka diskretna i ima samo lepe reči za osoblje. Ljubazna je i uvek pohvali kuvara koji joj pripremi savršeno vlažni i penušavi puding od karamele”, rekao je kuvar za časopis People.

Ako se sami želite da se uverite u fenomenalni ukus ove male energetske bombe, koja je definitivno favorit među dezertima britanske kraljevske porodice, donosimo vam recept kultnog britanskog kuvara Džejmija Olivera.

Foto: Pixabay

Sastojci:

  • 225 g svežih urmi bez koščica
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 85 g rastopljenog maslaca
  • 170 g šećera
  • 2 velika jaja
  • 170 g brašna
  • ¼ kašičice mlevenog cimeta
  • 2 kašike mleka
  • 2 kašike jogurta

 

Za umak od karamele:

  • 115 g maslaca
  • 115 g svetlog šećera
  • 140 ml slatke pavlake

Priprema:

Zagrejte rernu na 180ºC. Stavite urme u posudu sa sodom bikarbonom i prelijte ih s 200 ml vrele vode. Ostavite da odstoje par minuta da omekšaju, a zatim procedite. Umutite urme u blenderu dok ne dobijete pire.

U međuvremenu, drvenom kašikom penasto izmiksajte maslac i šećer, dodajte jaja, brašno, cimet i mleko. Dobro izmešajte, zatim dodajte jogurt i kašaste urme.

Izlijte u maslacem namazanu vatrostalnu posudu ili za to namenjen kalup i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 35 minuta.

Dok se puding peče, napravite umak tako da maslac, šećer i slatku pavlaku stavite na laganu vatru dok se šećer ne istopi, a umak zgusne i potamni.

Za posluživanje kašikom, izvadite puding za stolom i prelijte ga umakom od karamele.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()