Prste da poližeš
Foto: Youtube printscreen, Deda Miletova KuhinjaPostoje kolači koji nose posebnu čar, ne samo zbog ukusa već i zbog priče koju kriju. Jedan od takvih je i "Bela pahulja", koji smo pronašli na Jutjub kanalu Deda Miletova Kuhinja. Iako ime asocira na nežne pahuljice koje se tope na jeziku, ono što ovaj recept čini posebnim jeste podatak da ga je kao omiljeni kolač izdvojila nekadašnja prva dama Jovanka Broz.
Iza jednog od omiljenih Jutjub kanala stoji Slobodan Radojčić, sin čuvenog deda Mileta, koji sa puno ljubavi i pažnje čuva i prenosi stare recepte. Upravo zahvaljujući njemu danas možemo da zavirimo u slatku istoriju i otkrijemo kako se pravi kolač koji je volela Jovanka Broz.
Za koru:
Za fil:
Preliv za koru:
Za dekoraciju:
1. Odvojite žumanca od belanaca, pa belanca umutite uz postepeno dodavanje ostalih sastojaka. Sipajte smesu u pleh, ravnomerno rasporedite pa ispecite.
2. Kada se ispeče, koru izbušite čačkalicom pa prelijte mlekom i rumom.
3. Za fil umutite zumanca i ostale sastojke (sve osim margarina) pa sve sipajte u vruće mleko i kuvajte na laganoj vatri dok ne postane kremast. Zatim skinite krem sa vatre i dodajte puter pa mešajte mikserom.
4. Gotovu smesu sipajte preko pripremljene kore, a zatim prekrijte umućenim šlagom i pospite rendanom čokoladom.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







