Kod kuvanja vrlo je važno sačuvati i vitamine iz namirnica koje pripremamo
Mnogi kuvaju sa zadovoljstvom i vole da kombinuju što više zdravih namirnica, ali na kraju rezultat, iako ukusan, ne bude baš ono čemu su se nadali.
Naime, tokom kuvanja često se zbog neinformisanosti gube vitamini iz pripremljenih namirnica pa na kraju se dobije obrok koji nema neku veliku nutritivnu vrednost.
Doktor Dušan Obradović, farmaceut i stručnjak medicinske biohemije objašnjenje kako da se smanji gubitak vitamina u hrani tokom kuvanja:
1. skratiti vreme kuvanja,
2. kuvati sa što manje vode,
3. minimalno ljuštiti voće i povrće (kora je najčešće pravo skladište vitamina), osim u slučaju upotrebe pesticida kada je najbolje oprati voće/povrće u toploj vodi,
4. ako je za pripremanje jela potrebno seckanje voća ili povrća, to učiniti u što većim komadima,
5. kuvati u pokrivenim sudovima, jer se time skraćuje vreme kuvanja,
6. kuvati povrće samo da omekša,
7. vodu u kojoj je kuvano povrće upotrebiti za pripremanje supa ili soseva,
8. jelo jesti odmah kada je gotovo, ako to nije moguće, što više skratiti vreme čuvanja gotovog jela, prenosi Politika.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.