Pored bešamela i paradajz sosa, on je jedan koji je obavezan za svaku domaćicu
Foto: PixabayDa li možete da zamislite picu bez paradajz sosa ili Karađorđevu bez tartar sosa?
Naravno da ne, jer često je sos taj koji daje veliku završnicu nekom jelu.
U prvu gastro-petorku francuskih sosova ulazi i holandez sos, koji uz bešamel, velute, španski sos i sos od paradajza predstavlja temelj modernog kulinarstva.
Ukoliko još niste imali prilike da se sretnete sa ovim sosom, da bismo vam ga približili zamislite holandez kao otmenu verziju majoneza.
A zašto otmenu, pa zato što njegovu izradu započinjete pročišćenim maslacem umesto uljem.
Za pripremu ovog sosa treba vam strpljenja jer morate paziti da se žumance ne prekuva i sastojci ne raziđu, ali lako ih možete ponovo spojiti dodavanjem pavlake za kuvanje i mešanjem dok smesa opet ne postane glatka.
Pomešajte žumance, vodu, limunov sok i so u posudi. Istopite maslac dok ne zapeni, zatim umutite smesu sa žumancima i postepeno dodajte vreo maslac.
Važno je da sve vreme mutite, otprilike nekih 30 sekundi kako biste dobili savršen sos.
Holandez sos možete koristiti i kao zamenu za majonez, a sjajan je za prelivanje špargli, brokolija, jaja, krompira, ali i piletine i drugog mesa po vašem izboru.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







