Ovako se paradajz čuva tokom zime: Može da traje godinama - ukus kao iz bašte

Da tokom zime ne biste ostali uskraćeni za miris i aromu paradajza, sada je idealan trenutak da ga spremite za duže čuvanje

26.09.2025. 15:03
  • Podeli:
shutterstock_1228131733 paradajz zimnica tegla-68d67b793dcf2.webp Foto: Shutterstock

Kada se pravilno pripremi, domaći paradajz zadržava boju, svežinu i sočnost, pa će vaša zimnica imati ukus kao da je tek doneta sa tezge.

Osim praktične koristi, tu je i poseban osećaj zadovoljstva, ništa ne može da zameni miris domaće zimnice i ponos što ste sve napravili sami. Na jednostavan način paradajz može postati dragocena zaliha koja će u hladnim mesecima obogatiti svako jelo i olakšati pripremu obroka.

Priprema paradajza za zimnicu

Najpre dobro operite paradajz, isecite ga na polovine i odstranite tvrdi deo iz sredine. Tegle pripremite unapred, a pri punjenju ostavite malo praznog prostora na vrhu.

Zatim očistite jednu papriku i sitno je sameljite u secku, pa dodajte glavicu belog luka i vezicu peršuna. Dobijenu smesu rasporedite po paradajzu u teglama, kako bi dao poseban ukus i miris.

Priprema preliva i pasterizacija

U veću šerpu sipajte oko litar i po vode, ubacite par listova lovora, nekoliko zrna bibera, kašiku i po soli i tri kašike šećera. U svaku teglu dodajte po kašiku devetoprocentnog sirćeta.

Stavite šerpu na ringlu, sačekajte da provri i time nalijte paradajz u teglama. Zatvorite ih novim poklopcima.

Zatim u dublji lonac stavite krpu na dno, poređajte tegle i sipajte toplu vodu do nivoa poklopca. Kada voda proključa, pasterizujte oko 20 minuta na 80 stepeni. Ostavite da se postepeno ohlade u vodi, a onda ih premestite na tamno i hladno mesto.

Ovako spremljen paradajz postaće odlična zimnica – idealan dodatak za supe, soseve ili salate. Na ovaj način plod zadržava punoću ukusa i svežinu, pa će svako jelo biti bogatije i mirisnije.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()