Preporuka je da ga što češće imamo na trpezi jer ova povrtarska biljka iz porodice kupusnjača (kupus, kelj, karfiol), predstavlja pravu riznicu zdravlja
Mnoga istraživanja su potvrdila da sastojak sulforafan iz prokelja deluje preventivno protiv karcinoma, posebno raka želuca, odnosno bakterije B. Pylori. Zahvaljujući sulforafanu, prokelj stiti od sunčevih zračenja te je odličan za zaštitu srca i vaskularnog Sistema od upalnih procesa.
Izgledom podseća na male glavice kupusa, i poseduje sve drugo osim kalorija. Donosi osvežavajuću kombinaciju gorčine i blagog ukusa, stoga ga sparite sa jelom koje ima izražajan ukus ili sa prelivom koji u sebi sadrži balsamiko sirće.
Ako želite da sačuvate sva blaga koja čuva prokelj, kuvajte ga kratko, a vodi za kuvanje dodajte malo maslinovog ulja i crvene paprika.
Ovo povrće izuzetno je bogato proteinima, dijetetskim vlaknima, omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, vitaminima, među kojima posebno vitaminima C, A, K, E i B kompleksa. Dokazano je da osobe koje svakodnevno konzumiraju 300 grama prokelja imaju 37 odsto veću koncentraciju vitamina C u krvi.
Bogat je i mineralima, od kojih najviše ima kalijuma, mangana, bakra, kalcijuma, gvožđa i fosfora. Kalijum je važan sastojak ćelija i telesnih tečnosti koje pomažu kontrolu rada srca i krvnog pritiska.
Mangan je važan kao kofaktor za antioksidansne enzime, dok je gvožđe neophodno za stvaranje krvnih zrnaca. Istovremeno, sadrži i folnu kiselinu, kao i flavonoide.
Kao izuzetan izvor antioksidanasa pomaže u ublažavanju velikog broja zdravstvenih tegoba.
U tom smislu izuzetno je važan za podizanje imuniteta, ali i kao čistač organizma od štetnih sastojaka jer pospešuje bolji rad creva.
Zbog kompleksa vitamina koje poseduje sprečava nastanak osteoporoze i čini kožu blistavijom. Za čuvanje mekoće i sjaja kože naročito su važni vitamini A i C. Postiže i antibakterijsko i antivirusno delovanje.
Osim toga, preporučuje se i osobama koje imaju hronične bolove usled degenerativnih promena, kao što su reuma, artritis, išijas.
Istraživanja pokazuju da je najveća iskorišćenost nutrijenata iz prokelja ako ga konzumirate u obliku soka.
Na drugom mestu po iskorišćenosti nutrijenata je konzumacija sirovog prokelja u salati. Ukoliko ne želite da jedete sirov prokelj onda je najbolje da ga skuvate na pari.
Kada se prokelj skuva, on izgubi dosta hranljivih sastojaka i ne preporučuje se ljudima obolelim od karcinoma.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.