Poći će vam voda na usta: Baka otkriva tajnu - kako skuvati kačamak na starinski način?

Niko mu ne može odoleti

10.03.2024. 10:48
  • Podeli:
kačamak baka-65ed8151f0061.webp Foto: Bakina kuhinja

Kačamak je jelo koje odiše tradicijom i specifičnim ukusom, a njegova priprema ne zahteva određenu veštinu i pažnju.

A mi vam danas otkrivamo tajnu iz bakine kuhinje - kako skuvati kačamak na starinski način.

Sastojci:

  • 350-400 ml vode
  • so
  • 1 lonče od 300 g brašna
  • 50 g suve slanine
  • 3 kašike sitnijih čvaraka
  • 2 kašike kisele pavlake ili kajmaka
  • 50 g sira
  • po želji kiselo mleko

Priprema:

Staviti u šerpu vodu, posoliti, pa kad provri polako dodavati brašno i sve vreme mešati na tihoj vatri. Kačamak peći oko 4-5 minuta. 

U činiju staviti kajmak ili pavlaku pa rasporediti po dnu. U tiganju ispržiti seckanu slaninu. 

Kad se slanina isprži da bude reš, dodati čvarke da se ugreju i skloniti. Preko pavlake hvatati varjačom kačamak i viljuškom skidati manje komade kačamaka.

Polako rasporediti prženu slaninu i čvarke. Preko rasporediti izmrvljen sir, može i malo kiselog mleka.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()