Tikvice u novom ruhu, čarobne za nepca
Foto: Bakina kuhinjaPohovane tikvice su jedno prosto, ali veoma ukusno jelo koje mame i bake vole da spremaju. Danas vam iz bakine kuhinje donosimo recept za malo drugačiju varijantu ovog jela - tikvice sa parmezanom.
Do sada ih sigurno niste jeli, ali posle ovog recepta uvrstićete ih u svoj kuvar.
Tikvice operite, uklonite krajeve i isecite ih na tanke kolutove (oko 2-3 mm debljine). Stavite ih u činiju, pospite solju, belim lukom u prahu i biberom. Promešajte i ostavite da odstoje 15-20 minuta kako bi pustile višak vode.
U drugoj činiji pomešajte brašno, gustin, prašak za pecivo i kurkumu. Postepeno dodajte hladnu mineralnu vodu neprestano mešajući žicom dok ne dobijete glatku smesu koja je malo gušća od smese za palačinke, ali dovoljno tečna da se lako razliva u tankom sloju. Ostavite smesu da odstoji dok pripremate prezle.
U trećoj činiji pomešajte prezle, rendani parmezan, origano, bosiljak, sitno iseckani beli luk (ili beli luk u prahu), so i biber. Dobro promešajte da se svi sastojci ravnomerno rasporede.
Obrišite kolutove tikvica papirnim ubrusom kako biste uklonili višak tečnosti. Uzmite jedan po jedan kolut tikvice umočite ga u "čipkastu" smesu pazeći da bude ravnomerno prekriven ali ne previše debelo.
Odmah zatim uvaljajte umočeni kolut tikvice u aromatične prezle pritiskajući blago kako bi se prezle dobro zalepile sa obe strane.
U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Pažljivo spuštajte pohovane kolutove tikvica u vrelo ulje vodeći računa da ne pretrpate tiganj. Pržite ih nekoliko minuta sa svake strane dok ne dobiju lepu zlatno-braon boju i postanu hrskavi.
Izvadite pržene tikvice rešetkastom kašikom i stavite ih na papirni ubrus da se ocedi višak ulja.
Poslužite "čipkaste" pohovane tikvice tople same ili uz omiljeni umak (npr. caziki sos ili čili).
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







