Posna baklava sa čokoladom: Klasik bez premca za pravo uživanje

Recept je proveren

19.04.2024. 19:35
  • Podeli:
shutterstock_ posna baklava sa čokoladom-66228ff633b80.webp Foto: Shutterstock

Ako volite klasičnu baklavu, ovu ćete obožavati.

Potrebno je:

  • 12 kora za baklavu

Za fil:

  • 300 g mlevenih oraha
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 150 g posnog mlevenog keksa
  • 6 kašika griza
  • 5 kašika šećera
  • 150 ml vode
  • 100 ml ulja

Za sirup:

  • 500 ml vode
  • 500 g šećera

 

Za premazivanje:

  • 50 ml ulja
  • 50 ml vode
Foto: Anadolija

Priprema sirupa:

Kada šećer i voda provre kuvajte 15 minuta da se sirup malo zgusne.

Priprema fila:

Zagrejte rernu na 220 stepeni. U činiji pomešajte orahe, rendanu čokoladu za kuvanje, keks, griz, šećer, dodajte ulje i vodu i izmešajte da dobijete čvrstu smesu. Pomešajte ulje i vodu za premazivanje kora. Premažite tom mešavinom prvu koru, stavite drugu, premažite i po ivici rasporedite 1/6 smese za fil, pa urolajte. Uradite to sa svim korama. Dobićete 6 rolnica. Poređajte ih u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok baklava ne dobije zlatnosmeđu boju. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite u plehu dok se ne ohladi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()