Posna čokoladna torta: Ukus će vas oduševiti, a gotova je za 15 minuta

Ako tražite brzi i jednostavan posni desert, ovaj recept za čokoladnu tortu gotovu za 15 minuta je pravo rešenje

20.11.2025. 13:50
  • Podeli:
ferero, boem torta, čokoladna, pixabay 1-65d38d77d778b.webp Foto: Pixabay

Sočna, bogata čokoladom i bez jaja i mlečnih proizvoda, savršena je za posne dane, proslave ili kada neočekivano dođu gosti. Kombinacija mlevenog keksa, biljnog mleka i krema daje slojevima savršenu povezanost, dok šlag i čokoladna glazura tortu čine atraktivnom i primamljivom.

Sastojci:

Korice:

  • 500 g mlevenog keksa
  • 150 g margarina
  • 150 ml biljnog mleka (sojino, bademovo, lešnikovo…)

Fil:

  • 850 ml biljnog mleka
  • 120 g pudinga vanile
  • 200 g šećera
  • 250 ml vode
  • 100 g margarina
  • 150 g eurokrema (po želji i više)

Glazura:

100 g čokoladne krek table
2 kašike ulja

Dekoracija:

  • 100 g šlaga
  • 100 ml vode

Priprema:

U velikoj posudi sjedinite mleveni keks, rastopljeni margarin i mleko. Dobijena masa treba da bude vlažna i povezana, ali još uvek blago zrnasta.

Veći deo mleka (600–700 ml) zagrejte sa vodom dok ne provri. Preostalo mleko pomešajte sa pudingom i šećerom, a zatim zakuvajte u vruće mleko, stalno mešajući dok fil ne postane tečan i gladak. Dodajte margarin i mešajte dok se potpuno ne rastopi.

Kalup (24–26 cm) premažite uljem. Masu za korice podelite na četiri dela. Na dno stavite prvi deo keksa i utisnite ga. Preko rasporedite četvrtinu fila. Postupak ponovite sa preostalim delovima. Završite tortu slojem fila. Ostavite da se ohladi, a zatim u frižider na sat-dva.

Otopite čokoladu sa uljem i prohladite. Umutite šlag sa vodom i dekorisite rubove torte. Preko sipajte čokoladnu glazuru, brzo će se stegni jer je torta hladna.

Saveti:

  • Koristite biljni margarin i mleko po izboru da torta ostane posna.
  • Fil neka ne bude pregust kako bi se slojevi lepo povezali.
  • Glazuru sipajte polako i ravnomerno za lepši izgled.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()