Posna oblanda sa keksom i orasima: Omiljena na slavskoj trpezi

Obožavaćete je

13.12.2024. 14:47
  • Podeli:
shutterstock_ posna oblanda sa keksom i karamelom kolač-675c354ca6985.webp Foto: Shutterstock

Ovaj recept za posnu oblandu idealan je za svečane prilike ili dane posta kada želite da pripremite nešto brzo, jednostavno i veoma ukusno. Kombinacija keksa, oraha i kakao praha daje bogat ukus, dok su oblande savršena osnova za ovu poslasticu

Sastojci:

  • Jedan paket oblandi (5 listova)
  • 300 g šećera
  • 250 ml vode
  • 250 g posnog margarina
  • 200 g mlevenih oraha
  • 300 g mlevenog posnog keksa
  • 2 kašike kakao praha (po želji)

Priprema:

U šerpu sipajte vodu i šećer, pa zagrevajte na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Kada provri, kuvajte još 2-3 minuta, a zatim sklonite sa vatre.

U vruć sirup dodajte margarin isečen na komadiće i mešajte dok se potpuno ne otopi.

Dodajte mlevene orahe, keks i kakao prah, pa sve dobro sjedinite u ujednačenu smesu.

Na radnu površinu stavite jedan list oblande. Preko njega ravnomerno rasporedite deo fila, zatim pokrijte sledećim listom oblande. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav fil i oblande.

Kada završite, oblandu prekrijte pek papirom, stavite nešto ravno preko (poput daske) i blago opteretite kako bi se listovi lepo spojili.

Ostavite da stoji nekoliko sati ili preko noći, a zatim isecite na željene oblike i poslužite.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari (0)