Posne kiflice na vodi: Prave se brzo i lako, a mekane su kao duša

Po receptu naših baka

11.01.2024. 14:05
  • Podeli:
kiflice, pecivo, poixabay-659fd8cc178f6.webp Foto: pixabay

Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.

Potrebno je:

  • 600 g brašna
  • 1 kvasac
  • 450 ml vode
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli

Za premaz:

  • šaka susama 
  • 50 ml vode 
  • 1 kašičica brašna 
Foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Onda pomešajte so i brašno, sipajte vodu, kvasac i šećer. Od sastojaka umesite testo, pokrijte ga krpom i ostavite da se udvostruči, na toplom mestu. Premesite testo, ponovo ga pokrijte i ostavite da naraste. Zatim ga prebacite na pobrašnjenu površinu i podelite na 16 delova. Rukom napravite loptice pa ih uz pomoć oklagije razvucite u obliku elipse.  Zatim urolajte svaku lopticu. Poređajte u pleh obložen papirom za pečenje. 

U zasebnoj posudi pomešajte brašno, vodu, i susam. Tom smesom premažite svaku kiflicu. Na kraju, pecite nekih 10 minuta u zagrejanoj rerni na 220 stepeni, pa smanjite temperaturu na 200 i pecite još 10 minuta. Služite ih samostalno ili uz neki prilog po ukusu. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()