Posni tiramisu: Italijanski specijalitet koji se topi u ustima

Ako volite kafu, ovaj kolač ćete obožavati

11.04.2025. 20:34
  • Podeli:
tiramisu-7978646_1920 pixabay image-65fc8d3933e7c.webp Foto: Pixabay

Donosimo vam recept za posnu verziju italijanskog klasika - tiramisu.

Potrebno je:

  • 200 ml ulja 
  • 1,5 čaša vode 
  • 450 g brašna 
  • 320 g šećera 
  • 1 kašičica sode bikarbone 
  • 1 kašičica vanilin šećera 

Za fil:

  • 1 posni margarin 
  • 200 ml biljne slatke pavlake
  • 6 kašika šećera u prahu
  • 1 kašičica kakao praha
  • 3 kapi ruma

Za sirup:

  • 300 g šećera 
  • 300 ml vode
  • 2 kašičice instant kafe
  • 100 ml ruma

Za glazuru:

  • 250 g čokolade za kuvanje 
  • 1 kašika šećera 
  • 4 kašike vode 

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte vodu, ulje, sodu bikarbonu, šećer i vanilin šećer, pa sipajte brašno i umutite. U pleh obložen papirom za pečenje preručite smesu. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prohlađenu koru podelite na 2 dela.  Zasebno penasto umutite margarin sobne temperature pa dodajte biljnu slatku pavlaku. Umutite sve da se sastojci dobro sjedine. Dodajte kakao, rum i kakao prah pa mikserom sjedinite. Otopite šećer sa vodom, pa dodajte kafu i promešajte. Prohlađenom sirupu dodajte rum. U kalup stavite koru pa je prelijte sirupom i potom, premažite pripremljenim filom. Ponovite postupak i sa drugom korom. Pomešajte vodu i šećer pa dodajte čokoladu i kuvajte, uz neprestano mešanje, na umerenoj temperaturi. Kolač prelijte čokoladnom glazurom pa pospite kakao prahom. Ostavite u frižideru da se prohladi i stegne.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()