Posno, glavno jelo: Najbolji recept za prebranac

Prebranac poslužiti topao uz proju

15.05.2023. 11:56
  • Podeli:
prebranac pasulj pixabay-646201a90d6df.webp Foto: Pixabay

Donosimo vam recept za prebranac bez mesa, potpuno posno jelo, a kada je mrsno. 

Prebranac se može poslužiti i bez, a i sa svim vrstama mesa, kao i domaćom kobasicom, a posebno je odličan u kombinaciji sa salatom od slatkog kupusa.

Sastojci

  • 1 kg pasulja tetovca,
  • 400 g crnog luka,
  • 3 čena belog luka,
  • 200 ml ulja,
  • 2 kašike slatke paprike,
  • lovorov  list 
  • suvi začin 
  • so
  • biber

 

Priprema:

Pasulj očistite, operite ga, pa nalijte hladnom vodom i ostavite preko noći. Prospite vodu, pa nalijte drugu  i stavite na vatru.

Kada voda proključa, procedite pasulj i bacite tu prvu vodu.

Ponovo nalijte pasulj mlakom vodom, pola mere crnog luka  sitno iseckajte i stavite da se kuvaju zajedno s pasuljem. Vode u pasulju uvek mora da bude preko pasulja, nemojte nalivati ni previše.

Dodajte kašiku suvog začina i ostavite da se kuva dok pasulj ne počne da pušta svoje “brašno”, to ćete videti kada voda pobeli, a zatim ga ocedite. Vodu sačuvajte.

Iseckajte preostali crni luk na rebarca, pa sa izgnječenim belim lukom sve pržite na vrelom ulju.  Dodajte prvo malo vode, da bi se luk bolje prvo skuvao, omekanio, a kad voda ispari upržio.

Na pola dinstanja posolite i dodajte lovorov list. Kada luk se upržio skinite sa vatre, dodajte mlevenu papriku, slatku, možete i  ljutu, po ukusu, pa sve promešajte.

Podmažite uljem posudu za pečenje, najbolje glinenu, ili vatrostalnu, pa na dno stavite sloj pasulja, preko njega rasporedite pripremljen luk. Svaki sloj po potrebi i ukusu posolite i pobiberite, a ređanje završite pasuljem.

Nalijte prebranac sa malo one ostavljene vode u kojoj se pasulj kuvao i stavite u  rernu da se peče na 200 stepeni.

Povremeno promešajte jer hoće pasulj da se nataloži na dnu, pa možda malo i da zagori. Na kraju samo zapeći bez mešanja.

Prebranac poslužiti topao uz proju ako se posti ili uz domaću kobasicu i meso po izboru.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()