Potaž od batata: Greje dušu i telo tokom zimskih dana

Kremastoj teksturi je teško odoleti

14.12.2024. 18:08
  • Podeli:
Potaž od bundeve (1)-63d8f5fb4fcd4.webp Foto: Pixabay

Pospite svežim peršunom i hrskavom slaninom i dobićete supu koja će se pamtiti...

Slanina. Dovoljno je reći. Ali, ako moramo, nastavićemo da hvalimo ovu bogatu i kremastu supu.

Isečena slanina se prži dok ne postane hrskava, a istopljeni mast se koristi za dinstanje praziluka, koji supu od početka puni dekadentnim dimljenim ukusom. Dodaju se batat i pileća supa, a sve to krčka na šporetu pre nego što se sjedini u glatku supu.

Zatim se dodaje bogata količina pavlake da bi supa bila još bogatija. Pospite svežim peršunom i hrskavom slaninom i dobićete supu koja će se pamtiti.

Sastojci:

  • 100 g slanine, debelo sečene, iseckane na komade od 1 inča
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 veliki praziluk, tanko isečen
  • 1 1/2 kašičica krupne soli
  • 2 velika batata, oljuštena i iseckana (6 šolja)
  • 4 šolje pileće supe sa niskim sadržajem soli
  • 2/3 šolje pavlake za kuvanje
  • 2 kašike sveže iseckanog vlašca
  • Sveže mleveni crni biber
  • Mlevena crvena paprika

Priprema:

Stavite slaninu u veliki lonac ili tavu sa poklopcem na srednju vatru i pržite je dok ne postane hrskava, 6 do 10 minuta. Prebacite je na tanjir obložen papirom za kuvanje.

Dodajte ulje u lonac. Dodajte praziluk i so; kuvajte, povremeno mešajući, dok ne omekša, oko 4 minuta. Dodajte batate i supu; stavite na jaku vatru da provri. Smanjite temperaturu na nisku i krčkajte, delimično poklopljeno, dok batati ne omekšaju, 12 do 14 minuta.

Izblendirajte mešavinu batata štapnim blenderom dok ne postane glatka, ili prebacite u običan blender. Pokrijte poklopcem, uklonite srednji deo i stavite čisti peškir preko otvora. Blendirajte dok ne postane glatko. Pomešajte pavlaku.

Poslužite supu sa slaninom, vlašcem, mlevenom crvenom paprikom i, po želji, još malo pavlake.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()