Najbolje je pripremiti ga dan pre slave
Foto: ShutterstockNa slavsku trpezu za Svetu Petku obavezno se stavlja žito, uz slavski kolač, sveću i vino.
Žito je najbolje pripremiti dan pre slave ili rano ujutru na sam dan praznika. Ključ savršenog ukusa je u izboru pšenice koristite beliju i dodajte sitno mlevene orahe. Količinu prilagodite broju gostiju, jer se žito ne baca. Tako ćete dobiti poslasticu koju će svi gosti hvaliti.
Pšenicu očistite od kamenčića i kukolja, pa stavite u šerpu i prelijte vodom, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Procedite, a zatim još jednom ponovite isti postupak. Isperite pšenicu u nekoliko voda, pa stavite da se kuva.

Kada je pšenica skuvana, pustite je da se malo ohladi, pa je procedite dok je mlaka. To je jedna od tajni, pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Toplo žito zatim lepo izblendirajte, ali nemojte skroz da usitnite. Bolje je da pšenica bude krupnije mlevena, da ima voluminoznost. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito. Zatim u nju dodajte šećer i orahe, vanilin šećer i malo muskatnog oraha. Rukama sjedinite smesu.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







