Punjene tikvice sa mlevenim mesom: Pravi bakin specijalitet iz domaće kuhinje

Ovaj bakin specijalitet je spoj tradicije i jednostavnosti

03.06.2025. 09:25
  • Podeli:
punjene tikvice bakina kuhinja-683e9c4fd3763.webp Foto: Bakina kuhinja

Ovo je recept za savršene punjene tikvice, jelo koje osvaja srca i nepca, idealno za pravi domaći ručak. Tikvice su nežne i sočne, punjene bogatim nadevom od mlevenog mesa i luka, sa primesama belog luka, peršuna. Tajna njihove mekoće leži u kratkom prethodnom pečenju ili barenjem, što garantuje da će se savršeno ispeći zajedno sa nadevom. Uživate u čistoj mesnoj varijanti. Ovaj bakin specijalitet je spoj tradicije i jednostavnosti, pružajući toplinu i ukus domaće kuhinje.

Potrebno vam je:

  • par tikvica
  • 250 grama mlevenog mesa
  • veća glavica crnog luka
  • 1 oljušten paradajz na kockice
  • jedno jaje
  • 2-3 čena belog luka, ili granule
  • so, biber, malo peršuna
  • origano po želji
  • rendan kačkavalj
  • suvi začin 
  • ulje

Priprema tikvica:

Najpre prepolovite tikvice po dužini i izdubite im sredinu. Ono što izdubite možete sitno naseckati i sačuvati. Izdubljene polovine tikvica blago posolite i obariti 2-3 minuta u loncu sa vodom, a da ostanu čvrste.

Priprema nadeva:

Dok se tikvice omekšavaju, zagrejte malo ulja u tiganju pa propržite sitno seckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte mleveno meso i dinstajte ga, mešajući, dok se lepo ne porumeni i razbije na sitne komadiće.

Ukoliko ste sačuvali izdubljene delove tikvica, sada ih sitno naseckajte i dodajte mesu, dinstajte još par minuta. Ubacite sitno seckan beli luk ili granule, so, biber, suvi začin, sitno seckan peršun.

Sklonite sa vatre i ostavite da se malo prohladi. Kada se smesa prohladi, umešajte jedno jaje i, ukoliko želite da nadev bude sočniji i kompaktniji. Sve dobro izmešajte

Punjenje i pečenje:

Izvadite blago omekšale tikvice iz lonca da se ocede, možete ih i malo zapeći u rerni 5-6 minuta. Svaku polovinu tikvice pažljivo napunite pripremljenim nadevom od mesa. Bogato pospite rendanim kačkavaljem preko svake punjene tikvice.

Vratite tikvice u rernu zagrejanu na 200°C i pecite ih još 25 do 35 minuta, ili dok meso ne bude potpuno pečeno, a kačkavalj se lepo istopi i dobije zlatno-žutu koricu.

Uživajte u predivnim i sočnim punjenim tikvicama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()