Raskošna, lagana i ukusna: Ova salata je nova heroina novogodišnje trpeze

Pravi se brzo i lako

16.12.2025. 13:52
  • Podeli:
shutterstock_1897258150 salata-692595c3794d1.webp Foto: Shutterstock

Ruska salata je standard, obavezna je na svakoj novogodišnjoj trpezi i gastronomski je simbol aktuelne sezone slava i slavlja. No, zašto ne biste malo promenili meni i iznenadili ukućane ili goste nečim novim, drugačijim, a jednako senzacionalnim? Nečim kao što je – bečka salata.

Jedna od domaćica kulinarskog kanala "Lets Munch: Recipes" ponudila je pratiocima brilijantnu zamenu, koja će kuhinju ispuniti pretprazničnom magijom. Zove se – kratko, jednostavno i ukusno – bečka salata. Sve jezike govori, a najbolje onaj univerzalni, koji odlično razumeju svi pravi gurmani.

Ako verujete da pojam "savršena harmonija" postoji samo u bajkama, bečka "carica" će vas demantovati.

U sebi kombinuje nežnost, svežinu, laganu slatkoću, prijatnu hrskavost i nenametljivost. Nema težinu slojevitih salata "nafilovanih" majonezom ili složenih marinada. Sve je harmonično i živopisno, u duhu praznika, a priprema se brže od mnogih klasičnih novogodišnjih predjela.

Osnovu čini miks finog pilećeg mesa, slatke paprike i svežeg krastavca. No, ključni detalj koji ovo jednostavno jelo pretvara u nešto izvrsno jesu rendana jaja. Tanka, isečena palačinka od jaja daje salati nežan, prozračan dodir.

Sastojci za 4 porcije

  • 250-300 g pilećeg filea
  • 1 paprika (poželjno crvena ili žuta)
  • 1 krastavac
  • 2 jajeta
  • 100 g tvrdog sira
  • sveže začinsko bilje (po ukusu)
  • so, crni biber (po ukusu)
  • za dresing: lagani majonez ili jogurt sos (takođe po ukusu)

Priprema

Piletinu kuvajte dok ne procenite da je dovoljno, ali pazite – po završetku procesa ne sme da se raspada. Nakon toga ohladite meso i isecite ga na male, uredne kockice.

Jaja lagano umutite viljuškom. Sipajte smesu u suv, dobro zagrejan tiganj, i brzo pržite sa obe strane dok se ne formira tanka palačinka. Ohladite je i isecite na tanke trakice. Papriku i krastavac takođe iseckati na tanke, jednake trakice. Ovo je važno za izgled i harmoničan ukus. Sir se renda krupno, a začinsko bilje secka sitno.

Pažljivo pomešajte sve sastojke u velikoj posudi. Začinite solju, biberom i malom količinom dresinga (dve do tri kašike majoneza, ukoliko volite). Ključno je da ne preterate sa dodacima, kako biste sačuvali lakoću i svežinu ukusa. I to je to. Bečka salata je gotova.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()