Pravi se brzo i lako
Foto: ShutterstockRuska salata je standard, obavezna je na svakoj novogodišnjoj trpezi i gastronomski je simbol aktuelne sezone slava i slavlja. No, zašto ne biste malo promenili meni i iznenadili ukućane ili goste nečim novim, drugačijim, a jednako senzacionalnim? Nečim kao što je – bečka salata.
Jedna od domaćica kulinarskog kanala "Lets Munch: Recipes" ponudila je pratiocima brilijantnu zamenu, koja će kuhinju ispuniti pretprazničnom magijom. Zove se – kratko, jednostavno i ukusno – bečka salata. Sve jezike govori, a najbolje onaj univerzalni, koji odlično razumeju svi pravi gurmani.
Ako verujete da pojam "savršena harmonija" postoji samo u bajkama, bečka "carica" će vas demantovati.
U sebi kombinuje nežnost, svežinu, laganu slatkoću, prijatnu hrskavost i nenametljivost. Nema težinu slojevitih salata "nafilovanih" majonezom ili složenih marinada. Sve je harmonično i živopisno, u duhu praznika, a priprema se brže od mnogih klasičnih novogodišnjih predjela.
Osnovu čini miks finog pilećeg mesa, slatke paprike i svežeg krastavca. No, ključni detalj koji ovo jednostavno jelo pretvara u nešto izvrsno jesu rendana jaja. Tanka, isečena palačinka od jaja daje salati nežan, prozračan dodir.

Piletinu kuvajte dok ne procenite da je dovoljno, ali pazite – po završetku procesa ne sme da se raspada. Nakon toga ohladite meso i isecite ga na male, uredne kockice.
Jaja lagano umutite viljuškom. Sipajte smesu u suv, dobro zagrejan tiganj, i brzo pržite sa obe strane dok se ne formira tanka palačinka. Ohladite je i isecite na tanke trakice. Papriku i krastavac takođe iseckati na tanke, jednake trakice. Ovo je važno za izgled i harmoničan ukus. Sir se renda krupno, a začinsko bilje secka sitno.
Pažljivo pomešajte sve sastojke u velikoj posudi. Začinite solju, biberom i malom količinom dresinga (dve do tri kašike majoneza, ukoliko volite). Ključno je da ne preterate sa dodacima, kako biste sačuvali lakoću i svežinu ukusa. I to je to. Bečka salata je gotova.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







